Gemeente Amersfoort

Nieuwe locaties in de Eem voor Amersfoortse woonboten vastgesteld

datum: 12 maart 2004

Aan de straat de Eemzijde en aan de Havenweg in Amersfoort komen nieuwe ligplaatsen voor woonboten in de Eem. Deze plaatsen zijn bedoeld voor bewoners van woonboten die nu aan de Neonweg en de Insteekhaven liggen. Deze negen woonschippers moeten verhuizen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat al eerder besloten en deze week de nieuwe plaatsen vastgesteld.

In totaal kent Amersfoort op de Eem in het gebied van bedrijventerrein Isselt zestien woonboten. Zeven liggen op plaatsen die niet in het gedrang komen: aan de Havenweg, De Schans en de Kleine Koppel. Negen woonschepen aan de Neonweg en Insteekhaven kunnen niet blijven liggen. Dit omdat het college koos voor zware bedrijvigheid op het noord-westelijke deel van bedrijventerrein Isselt. Door die keuze ging het college op zoek naar andere locaties voor de woonboten. Daarbij heeft het college rekening gehouden met milieuregels die wonen in een industriegebied ongewenst maken, vanwege veiligheidseisen en geluidsaspecten.

Eemzijde en Havenweg
Stedebouwkundig onderzoek wijst uit dat aan de Havenweg en aan de Eemzijde nieuwe ligplaatsen kunnen worden aangelegd. De Havenweg kent al twee locaties voor woonboten, daar komen er zes bij. Ter hoogte van de Eemzijde liggen nu nog geen boten. Daar is volgens het college ruimte voor drie woonboten.

Bestemmingsplan Isselt
Het college maakt een nieuw bestemmingsplan voor bedrijventerrein Isselt. In het huidige bestemmingsplan zijn geen van de zestien boten opgenomen. Met het nieuwe bestemmingsplan wil het college de onzekerheid over de ligplaatsen voor bedrijven en woonbootbewoners verruilen voor zekerheid. De voorgestelde locaties kunnen zonder problemen op gebied van veiligheid en milieu in het nieuwe bestemmingsplan komen te staan. Het nieuwe bestemmingsplan Isselt wordt naar verwachting in mei gepresenteerd en gaat dan de inspraak in.