Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuwsflits uit het Vlaams Parlement (In de week van 8 tot 12 maart) (12/03/04)

Woensdag, de dag dat de parlementsvoorzitter scherp uithaalde naar de afwezigheid van de meerderheidsfracties in plenaire zitting, stelde Kris Van Dijck twee actuele vragen. De eerste vraag ging over de lopende Kijk Uit-campagne, het verkeersinformatieprogramma van de federale politie op TV1. Dit programma wordt tot onze grootste verbazing nog steeds gepresenteerd door Flor Koninckx, sinds kort het nieuwe onafhankelijke boegbeeld van de Sp.a en kandidaat bij de komende Vlaamse verkiezingen. Doordat Kris Van Dijck de Vlaams minister van Media en tegelijkertijd Geert Bourgeois de federaal minister van Binnenlandse Zaken interpelleerden, heeft de N-VA toch wat in beweging gekregen: Koninckx verdwijnt met onmiddellijke ingang van het scherm. Hoewel Keulen in eerste instantie tegenstribbelde, worden de reeds opgenomen programmas aangepast.

De tweede actuele vraag van Kris van Dijck behandelde het gebruik van de talen bij de oproepingsbrieven voor de nakende verkiezingen in de faciliteitengemeenten. Federaal minister Dewael deed vorige week nog in de Kamer de krasse uitspraak dat de oproepingsbrieven in de taal van de betrokkene moeten worden opgesteld. Hiermee verwees hij, in een vorig leven nochtans minister-president van Vlaanderen, de omzendbrief Peeters naar de prullenmand. Bevoegd Vlaams minister Van Grembergen stelde woensdag dat de omzendbrief Peeters, die inhoudt dat enkel wie dit expliciet vraagt, de oproepingsbrief in het Frans ontvangt, onverkort moet worden uitgevoerd. Hij zal de federale regering in een brief hiervan op de hoogte brengen. Eventueel, zei hij, stappen we hiermee naar het Overlegcomité.

Deze week stond de bespreking van het nieuwe Kunstendecreet op de agenda van de bevoegde commissie. De oorspronkelijke tekst, die heel wat inhoudelijke en technische fouten bevatte, werd via meer dan 60 amendementen in min of meerdere gewijzigd. Jan Loones, die voor N-VA de bespreking van het ontwerp van decreet opvolgde, diende zelf ook een tiental amendementen in, waarvan een aantal door de meerderheid werd aanvaard. Toch werden de belangrijkste op vraag van de minister van Cultuur door de meerderheid verworpen. Het gaat hier over de amendementen met als doel de kunstenorganisaties, de organisaties voor kunsteducatie, de organisaties voor sociaal-artistieke werking en de steunpunten, waaraan de overheid een vierjarige of een tweejarige toelage toekent, ook reële financiële zekerheid (uitsluiting van de mogelijkheid voor de overheid om de toegekende toelage éénzijdig terug te schroeven) en zekerheid van liquiditeiten (uitbetaling van de toegekende toelage op vooraf duidelijk vastgestelde data) te geven. Wij stellen dan ook vast dat, ondanks de waardering in woorden voor de kunstensector, de meerderheid niet bereid is om die waardering in een deugdelijk financieel engagement en in echte financiële zekerheid om te zetten.

Op uitdrukkelijke vraag van Chris Vandenbroeke en Kris Van Dijck werd er een colloquium georganiseerd rond 20 jaar leerplichtverlenging. Professor Ides Nicaise van het HIVA gaf een zeer goed overzicht van de problemen die gepaard gaan met de verhoging van de leerplicht tot 18 jaar. Zo werd er dieper ingegaan op de situatie van het deeltijds onderwijs, het alternerend leren en de jeugdwerkloosheid. De commissies onderwijs en economie zullen hierover een gezamenlijk voorstel van resolutie uitwerken en voorleggen aan het voltallige parlement en aan de Vlaamse Regering.

Auteur:
Vlaamse parlementsleden
Kris Van Dijck, Jan Loones en Chris Vandenbroeke

Meer informatie:
Contactpersoon: Theo Francken
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: theo.francken@n-va.be
Url: www.n-va.be