Provincie Zeeland



Zeeland koploper energie prestatie advies (EPA)

Onlangs werd het 10.000ste energie prestatie advies (EPA) gemaakt voor een Zeeuwse huurwoning. De EPA van een woning geeft aan hoe een woning presteert op het gebied van energieverbruik. De provincie Zeeland, de Zeeuwse woningcorporaties en bureau Ecofys uit Utrecht werken samen in dit project om de mogelijkheden voor energiebesparing en toepassing van duurzame energie te inventariseren. Een belangrijk instrument hierbij is de EPA. Die geeft ook aan welke mogelijkheden er zijn voor een woning op het gebied van energiebesparing en toepassing van duurzame energie. De energiebesparingmogelijkheden dragen bij aan het strategisch voorraadbeheer van de corporaties.

Voor de start van dit project in de zomer van 2003 waren al 1.700 EPAs uitgevoerd. Tijdens het project zijn voor nog eens 8.700 sociale huurwoningen EPAs gemaakt. Begin 2004 werd de 10.000ste EPA uitgevoerd. In relatie met het aantal huurwoningen in de provincie is Zeeland nu één van de landelijke koplopers op dit gebied.

De resultaten van de adviezen zijn vooral handig bij toekomstige woningrenovaties. Uit de EPAs is af te leiden hoe de kwaliteit en het comfort van woningen verbeterd kunnen worden. Hierbij wordt gekeken naar zaken als tocht, condens, gezondheid en energielasten. Bovendien worden ze gebruikt bij planmatig onderhoud, herstructurering of vervangingen. Bij het maken van de EPAs is vooral gekeken bij complexen met een groot aantal dezelfde woningtypen en naar complexen waar de komende tien jaar grootschalig onderhoud zal plaatsvinden.

12 maart 2004, mw. I. Vette tel. 0118-631066, nr. 23/04