Provincie Zeeland



Project Zon in Zeeland gaat verder

Het project Zon in Zeeland krijgt dit jaar een vervolg met de actie Zon en Warmte in Zeeland. Via Zon in Zeeland konden particulieren en bedrijven subsidies krijgen op het plaatsen van zonnepanelen en zonneboilers. Vanwege het grote aantal aanvragers gaat de actie dit jaar verder onder de naam Zon en warmte in Zeeland. Het accent komt bij dit project te liggen op het gebruik van warmte uit de grond. Particulieren en bedrijven krijgen dan warm water door middel van warmtepompen.

Zon in Zeeland is een initiatief van Energie Service Delta BV, dochteronderneming van DELTA NV. De actie was mede een succes dankzij subsidies van de provincie Zeeland, de rijksoverheid en het fonds voor (milieu)maatregelen in energiebesparing en duurzame energie (MAP).

Zon in Zeeland liep vorig jaar ten einde na een periode van twee jaar. In die twee jaar zijn 5.000 zonnepanelen en 200 zonneboilers geïnstalleerd. In totaal staan op de Zeeuwse daken nu 7000 zonnepanelen en in de Zeeuwse huizen 1.000 zonneboilers. Hierdoor krijgt omgerekend 1% van de huishoudens in Zeeland gratis elektriciteit en warm water van de zon. De gezamenlijke besparing van de Zeeuwse woningen is circa 600.000 kWh elektriciteit en 200.000 m3 aardgas per jaar. De uitstoot van CO2 vermindert hierdoor met 700 ton per jaar.

12 maart 2004, mw. I. Vette tel. 0118-631066, nr. 24/04