Vlaamse overheid

Op basis van het actieplan 'Naar een duurzamere glastuinbouw in Vlaanderen', dat op initiatief van de minister van Leefmilieu en Landbouw op 14 maart 2003 als mededeling werd gegeven aan de leden van de Vlaamse regering, werd door een werkgroep gezocht naar duidelijke criteria die als beoordelingskader voor bouwdossiers voor de vestiging of uitbreiding van een glastuinbouwbedrijf kunnen gebruikt worden en die als informatie aan de sector ter beschikking kunnen gesteld worden.

Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN wil op het vlak van ruimtelijke ordening meer zekerheid geven over de kansen om een nieuw bedrijf op te richten, of een bestaand bedrijf uit te breiden.

Dit toetsingskader wil op de eerste plaats een idee geven van locaties en mogelijkheden tot uitbreiding, maar biedt echter geen absolute rechtszekerheid in de zin dat de vergunning voor een vestiging of uitbreiding altijd en overal op deze locaties kan gegarandeerd of zelfs afgedwongen worden.

Het toetsingskader is opgebouwd op dezelfde manier als waarop een vergunningsaanvraag wordt beoordeeld.

In eerste instantie wordt nagegaan of vanuit de geldende verordenende documenten een vergunning mogelijk is. Er zijn namelijk gebieden die op de gewestplannen of later op de ruimtelijke uitvoeringsplannen voorkomen die een vergunning onmogelijk maken, zoals agrarisch gebied met ecologisch belang, bouwvrij agrarisch gebied. Daarnaast zijn er ook vanuit andere sectoren wettelijke beperkingen (bijvoorbeeld het decreet Natuurbehoud, het Bosdecreet, het decreet over de bescherming van landschappen) die de afgifte van een stedenbouwkundige vergunning onmogelijk of onwaarschijnlijk maken.

In een tweede deel wordt een aantal punten besproken die positief of negatief kunnen doorwegen bij de beoordeling van een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning. Zo zal naar de ruime omgeving moeten gekeken worden, waarbij onder meer de ligging in een al of niet versnipperd of structureel aangetast gebied een rol speelt. Ten aanzien van de directe omgeving en de inplanting op het perceel zelf zal bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de ligging aan een voldoende uitgeruste weg, de invulling van het perceel (bebouwd- onbebouwd).

Binnen de ruimtelijke ordening zal dit toetsingskader een leidraad vormen voor de gemachtigde ambtenaren en de gewestelijk stedenbouwkundige ambtenaren, respectievelijk bij hun advisering en beoordeling van aanvragen voor stedenbouwkundige vergunningen. Het lijkt echter volkomen logisch dat ook de provincie- en gemeentebesturen dit kader betrekken bij hun oordeel over een aanvraag.

Met dit toetsingskader komt minister Van Mechelen tegemoet aan de vraag van de landbouworganisaties om meer duidelijkheid en rechtszekerheid te scheppen bij de oprichting of uitbreiding van glastuinbouwbedrijven in Vlaanderen.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---