PERSBERICHT - 2004-03-12

Roermond dit jaar bol van evenementen rond Pierre Cuypers

Roermond is de stad van Pierre Cuypers (1827-1921). Zonder twijfel is hij de beroemdste Roermondse kunstenaar, architect en interieurontwerper. Zijn restauratie van de Roermondse Munsterkerk gaf de stad een ander gezicht. Met de bouw van het Rijksmuseum te Amsterdam vestigde hij zijn naam definitief. Inhakend op 2004, het jaar van de Architectuur & Design, en als voorloper op het Cuypersjaar 2007 worden een aantal Cuypers evenementen georganiseerd in Roermond.

Exposite "Het huis van Cuypers" Nog tot 4 juli 2004 loopt de expositie"Het huis van Cuypers" in het Stedelijk Museum Roermond. In 1853 stichtte Pierre Cuypers samen met de fabrikant François Stoltzenberg kunstwerkplaatsen aan de Maastrichterweg te Roermond, vlak buiten de oude stad en dicht bij de Roer. In dit neogotisch gebouw is nu het Stedelijk Museum Roermond gevestigd (Andersonweg 4).
De ateliers leverden kunstvoorwerpen voor de inrichting van meer dan 100 kerken en burgerhuizen in heel Nederland, ontworpen door Cuypers.

De tentoonstelling "Het huis van Cuypers" gaat in op de historie van de werkplaatsen en laat ze herleven. In opdracht van het museum maakte beeldend kunstenaar Ingeborg Meulendijks maquettes van de werkplaatsen en van het woonhuis. Het zijn vrije reconstructies van de historische situatie.

Etalageroute winkels
Vanaf medio maart t/m juni zijn er in de etalages van diverse Roermondse winkels zijn afbeeldingen, details van bouwtekeningen en foto's van Cuypers te zien. Vanaf april zijn er voor de jeugd speurtochten langs deze etalageroute. De speurtochten zijn verkrijgbaar bij VVV Roermond en het Stedelijk Museum.

Antoinette Alberdingk Thijmconcerten
Antoinette Alberdingk Thijm, de echtgenote van Pierre Cuypers, was een begaafd zangeres en trad voor haar huwelijk op in binnen- en buitenland. Jonge, internationale, veelbelovende zangeressen geven op een aantal zondagen concerten in de muziekzaal van het Stedelijk Museum Roermond. Op het programma staat 19e en 20e eeuws repertoire. De data: zijn: 4 april, 2 mei, 16 mei en 16 juni, telkens van 12.30 uur tot 13.30 uur.(Toegang: 5,- p.p.)

Cuypersconcerten op het Munsterplein
Onder toeziend oog van Cuypers standbeeld worden vanaf Pasen op zaterdagen en koopzondagen (de eerste zondag van de maand) openluchtconcerten gegeven op het Munsterplein in Roermond. Regionale fanfares en orkesten spelen op het door Cuypers in 1880 ontworpen kiosk op het plein voor de door hem gerestaureerde Munsterkerk.

Cuyperswandelingen onder leiding van een VVV-stadgids Op een aantal zondagen verzorgen stadsgidsen van VVV Roermond een Cuypersrondleiding door de stad. Gestart wordt in het Stedelijk Museum te Roermond, waar de expositie bezocht wordt. Aansluitend wordt er onder leiding van een deskundige VVV-stadsgids een route door de stad gelopen, met aandacht voor de bouwwerken van architect Cuypers (o.a. Munsterkerk en Teekenschool). De data zijn 4 april, 2 mei en 6 juni, telkens om 14 uur.

Cuyperswandelgids
Een fullcolour gids is beschikbaar, waarin een 1,5 uur durende wandeling is beschreven. De wandeling voert langs bekende en minder bekende werken in de geboortestad van Cuypers. (Kosten 1,50).

Overige evenementen
Op zaterdag 1 en zondag 2 mei wordt er een Themaweekend Cuypers georganiseerd. Op en rond het Munsterplein herleeft de tijd van Cuypers met figuren en voorwerpen uit zijn tijd. Tijdens het Nationaal Museumweekend, op 17 en 18 april met als thema"De kunst van het vertellen" staat geheel in het teken van Cuypers.

Cuyperswijn
De Roermondse wijnhandel Jean Berger heeft een speciale Cuyperswijn uitgegeven, een bordeaux superieur, te koop voor 6,50. De fles is voorzien van een bijzonder etiket.

Brochure
Bij het Stedelijk Museum (0475-333496) en bij VVV Roermond (0900-202 55 88) is een gratis brochure verkrijgbaar met een totaaloverzicht van alle Cuypers-activiteiten.

NB: Foto rechtsboven: de buste van Cuypers in het Rijksmuseum in Amsterdam.