Regering.nl

12 mrt 2004

Plan van aanpak nieuw ziektekostenstelsel

Minister Hoogervorst (VWS) stuurt een plan van aanpak naar de Tweede Kamer met daarin de stappen die nodig zijn voor de invoering van een nieuwe verplichte zorgverzekering in 2006.

Het kabinet bereidt een aantal wettelijke maatregelen voor in verband met het nieuwe zorgstelsel. Centraal daarbij staat de nieuwe Zorgverzekeringswet, die naar verwachting in september 2004 bij de Tweede Kamer wordt ingediend.

Met de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel in 2006 komt er één standaardverzekering voor de gewone ziektekosten (curatieve zorg). Deze standaardverzekering komt in de plaats van de huidige ziekenfonds- en particuliere verzekeringen. De invoering van de nieuwe zorgverzekering is afgesproken in het regeerakkoord.

Gereguleerde marktwerking
De wijzigingen in het zorgstelsel moeten leiden tot meer kwaliteit, klantgerichtheid en doelmatigheid en minder bureaucratie in de zorg. De gezondheidszorg moet ook op lange termijn voor alle burgers toegankelijk en betaalbaar blijven. Het kabinet wil dit onder meer bereiken door gereguleerde marktwerking in te voeren in delen van de gezondheidszorg. Gekeken wordt nog welke onderdelen hiervoor geschikt zijn.

Acceptatieplicht en zorgtoeslag
Binnen de toekomstige standaardverzekering moeten verzekeraars iedereen accepteren, ongeacht leeftijd of gezondheidssituatie. Verder mogen zij geen hogere premie vragen aan oudere of zieke mensen. De overheid stelt ook in de toekomst het wettelijk verzekerd basispakket vast. Verder komt er een zorgtoeslag, waarmee mensen met een laag inkomen compensatie krijgen voor hoge premies.

Bron:



Zie het origineel
Persbericht ministerraad (pdf)

Zie ook:
19 dec 2003
Nieuwe zorgverzekering: markt ensolidariteit
12 nov 2003
'Iedereen kanin 2006 zorgverzekeraar kiezen'
16 sep 2003
VWS: betaalbare zorgvoor nu en later

Thema's
Zorg

Lijn

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst