Ministerie van Defensie


---


---

PC-7 lesvliegtuig

Luchtmachtlesvliegtuigen vliegen weer

12-3-2004 16:14:00

De Koninklijke Luchtmacht vliegt vanaf vrijdag (12 maart) weer met haar lesvliegtuig, de Pilatus PC-7 Turbo Trainers. De toestellen stonden sinds vorige week aan de grond vanwege een vermeende interne breuk van de bekabeling van de brandstofindicatie. Uit onderzoek dat in samenwerking met de Zwitserse fabrikant is gehouden, blijkt dat het om een oppervlakkige verkleuring van de kabels gaat. Deze niet schadelijke verkleuring ontstaat door een chemische reactie tussen de brandstof en de kabelhuls.

De Pilatus fabrikant heeft de PC-7 gebruikers wereldwijd geadviseerd de betreffende kabels te controleren. Hoewel de verkleuring niet schadelijk is, heeft de fabrikant geadviseerd uit voorzorg de verkleurde kabels te vervangen. Ook de Koninklijke Luchtmacht zal op korte termijn de verkleurde kabels vervangen waarna de vliegtuigen weer voor lesdoeleinden kunnen worden ingezet.

De Koninklijke Luchtmacht gebruikt dertien Pilatus PC-7 Turbo Trainers als lesvliegtuig. Deze tweezitsvliegtuigen zijn gestationeerd op de Vliegbasis Woensdrecht. De Pilatus PC-7 wordt onder meer gebruikt tijdens de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) en de voortgezette vliegeropleiding.