CNV

CNV over WAO-besluit kabinet: 'Wij juichen niet te vroeg'

Het ziet ernaar uit dat het kabinet het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de WAO serieus neemt. 'Ik ben blij dat het kabinet eindelijk een standpunt heeft ingenomen', stelt CNV vice-voorzitter Josine Westerbeek-Huitink na de ministerraad van vrijdag 12 maart. Huidige WAO'ers worden gedeeltelijk ontzien. Toch wil het CNV niet te vroeg juichen.

'Wij hebben nu de contouren van de kabinetsplannen, zodra de precieze uitwerking bij ons binnen is gaan wij er eerst met een stofkam doorheen. Pas dan bepalen wij ons definitieve standpunt', zegt Westerbeek-Huitink die wel aangeeft dat een aantal zaken positief lijkt uit te pakken.
Zoals de overname van het SER-voorstel om bij de nieuwe keuringscriteria te kijken naar wat mensen nog kunnen verdienen, de zogenaamde verdiencapaciteit. Het kabinet zag aanvankelijk liever dat wordt gekeken naar arbeidscapaciteit.
Westerbeek-Huitink: 'De WAO is een inkomensverzekering, dus vindt het CNV dat gekeken moet worden naar wat mensen aan inkomen achteruit gaan als zij arbeidsongeschikt worden.'

Huidige WAO'ers
Het CNV is positief over het kabinetsvoornemen om huidige WAO'ers niet onder het vernieuwde WAO-systeem laten vallen. Wel worden deze WAO'ers volgens de nieuwe criteria gekeurd. 'Dat is een van de punten in het kabinetsbesluit waarover ik meer wil weten', aldus Westerbeek-Huitink die verder positief is dat de loonaanvulling uit het SER-advies wordt overgenomen.

Voor het CNV is het een minpunt dat het kabinet het eigen schattingsbesluit aanhoudt. Dit betekent aanpassing van het arbeidsplaatscriterium, oftewel het aantal arbeidsplaatsen dat arbeidsgehandicapten - rekening houdende met hun beperkingen - moeten kunnen vervullen.
Westerbeek-Huitink: 'Het lijkt erop dat het kabinet richting de sociale partners is opgeschoven, maar er zijn nog de nodige onduidelijkheden. De vraag blijft bijvoorbeeld of deze beweging genoeg is. Wij blijven kritisch.'

Voor nadere informatie
Marjan Heuving, tel. 030 - 291 36 49 / 06 - 517 213 353

12 mrt 04 16:57