Inspectie Werk en Inkomen

Assen motiveert besluit bijzondere bijstand onvoldoende

De gemeente Assen heeft reiskosten voor een bijstandsgerechtigde vergoed uit de bijzondere bijstand zonder dat voldoende te motiveren. Volgens de Algemene bijstandswet (Abw) had de gemeente de kosten alleen mogen vergoeden in geval van zeer dringende redenen, maar de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) heeft niet kunnen vaststellen dat zulke redenen van invloed waren op het besluit van de gemeente. Daardoor kan IWI ook niet vaststellen of de betaling rechtmatig is geweest. Zo blijkt uit het vandaag verschenen rapport 'Gemeente Assen en de bijzondere bijstand'.

De gemeente besloot in 2002 bijzondere bijstand te verlenen aan een bijstandsgerechtigde vrouw om haar kinderen terug te halen, die door de vader waren ontvoerd naar Venezuela. Het gaat om een bedrag van ruim EUR 2250,-. Gemeenten mochten, volgens de toen geldende Abw, reiskosten buiten Nederland alleen vergoeden bij zeer dringende redenen (artikel 11). In het dossier van de vrouw is niet opgenomen welke bijzondere individuele omstandigheden en dringende redenen de gemeente Assen heeft meegewogen in haar besluit.

In een reactie op een conceptrapport heeft het gemeentebestuur laten weten dat er naar zijn oordeel wel sprake was van zeer dringende redenen. De inspectie vindt echter de wijze waarop het gemeentebestuur tot besluitvorming is gekomen en dit in het dossier heeft vastgelegd, onzorgvuldig.

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft IWI verzocht om de beslissing van de gemeente Assen te onderzoeken naar aanleiding van kamervragen in september 2003. De inspectie heeft in oktober 2003 het dossier van de bijstandsgerechtigde bestudeerd.

persbericht IWI, 12 maart 2004