Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
PvdA-voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 12 maart 2004

PvdA: strengere herkeuring bestaande gevallen moet van de baan

De PvdA is zeer kritisch over het feit dat het kabinet bestaande gevallen veel strenger gaat herkeuren. Daarmee volgt het kabinet een van de meest cruciale onderdelen van het SER-advies niet op. Opgebouwde rechten verdwijnen, zonder enig perspectief op participatie. De PvdA roept het CDA dan ook op, gehoor te geven aan eerdere uitlatingen om het SER-advies te volgen en samen met de PvdA aanscherping van het schattingsbesluit voor bestaande gevallen ongedaan te maken.

De bestaande WAO-ers kunnen namelijk per 1 juli met nieuwe schattingsbesluiten worden geconfronteerd. Deze mensen hebben de band met de werkgever al verloren. Daarom zal het zeer moeilijk zijn ze perspectief op werk te bieden, temeer daar het kabinet de afgelopen tijd fors bezuinigd heeft op reĂŻntegratiemiddelen. Op deze manier schuift het kabinet zo'n 200.000 mensen aan de kant, in plaats van ze perspectief te bieden.

De PvdA constateert daarnaast dat het kabinet gelukkig bereid is een aantal eerder gepresenteerde en desastreuze voorstellen te versoepelen. Dat geldt bijvoorbeeld ten aanzien van de keuringscriteria voor nieuwe gevallen en de partnertoets. De PvdA maakt zich echter wel zorgen over het besluit dat mensen die na 2 jaar ziekte geringe kans hebben op herstel niet in aanmerking komen voor de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. De kans dat zij via de regeling voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten aan werk komen is immers klein.

De keuze om werkgevers vrij te laten in hoe ze de WGA voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten willen uitvoeren, roept eveneens een groot aantal vragen op. Onduidelijk is immers wat de precieze gevolgen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten kunnen zijn, en de vraag of zodoende geen rechtsongelijkheid zal gaan bestaan. De PvdA wil de mogelijke consequenties hiervan goed in kaart gebracht hebben.