Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-040

Den Haag, 12-03-2004

Wijn: administratie reiskostenvergoeding eenvoudiger

Staatssecretaris Wijn van Financiën geeft werkgevers de mogelijkheid om eenvoudig een vast bedrag te vergoeden voor reiskosten van werknemers voor woon-werkverkeer. De werkgever hoeft daardoor niet steeds declaraties te controleren. Hij mag bij een dag ziekte of verlof gewoon het vaste bedrag blijven vergoeden. "Dit betekent voor werkgevers minder rekenwerk", aldus Wijn.

Vanaf 1 januari 2004 geldt voor woon-werkverkeer een vergoeding van 18 eurocent per kilometer ongeacht de reisafstand. In 2003 kon de werkgever het woon-werkverkeer vergoeden via het zogenoemde reiskostenforfait. Voor afstanden tot 10 kilometer kon geen vrije vergoeding worden gegeven en voor afstanden boven 30 kilometer liet het forfait geen hogere vergoedingen meer toe.

De praktische oplossing die staatssecretaris Wijn geeft, gaat uit van het aantal reguliere werkdagen per jaar (260 dagen) verminderd met het gemiddelde aantal dagen voor vakantie, ziekte en verlof (54 dagen). Dit wordt vermenigvuldigd met de totale reisafstand (max. 150 km) van de werknemer en daarna met de wettelijk toegestane kilometervergoeding van 18 eurocent. Zo wordt de vaste vrije vergoeding voor reiskosten op jaarbasis berekend.

Het besluit, waarin de goedkeuring van de staatssecretaris is opgenomen, staat op de internetsite van het ministerie van Financiën, http://www.minfin.nl/03-3015.doc