Dienstenbond CNV

Stand van zaken besproken bij Rexel
11-03-2004

Zoals aangekondigd is de CNV Dienstenbond onlangs op bezoek geweest op het hoofdkantoor van Rexel. Vooraf hebben wij u gevraagd een aantal onderwerpen aan te dragen hiervoor en we hebben een aantal reacties terug gekregen. De onderwerpen zijn tijdens het gesprek besproken.

Bij het gesprek was zowel het hoofd P&O en de voorzitter van de ondernemingsraad aanwezig. We hebben het gesprek als positief ervaren. De belangrijkste onderwerpen waren de harmonisatie en de overgang van de pensioenen met de problemen die daardoor zijn ontstaan.

De harmonisatie
In de afgelopen jaren zijn er door Rexel Nederland een aantal bedrijven overgenomen. Elk van die bedrijven heeft zijn eigen regels en arbeidsvoorwaarden. Te denken valt aan ATV-dagen, overwerkregelingen, functieclassificatie, etc.. Nu al deze bedrijven onder dezelfde naam en concern vallen wil de directie de voorwaarden voor alle werknemers gelijk gaan trekken. Voor sommige werknemers zal dit betekenen dat het afschaffen of veranderen van een regel negatief kan uitpakken, terwijl een andere collega er juist weer op vooruit gaat.

De directie heeft echter aangegeven, en ook beloofd richting de ondernemingsraad, dat de werknemers er uiteindelijk niet op achteruit gaan. Dus de optelsom van de positieve en negatieve wijzigingen moeten per werknemer op nul uitkomen. Om dit traject voor te bereiden zal er een harmonisatiecommissie worden opgesteld met 4 leden uit de OR en 2 vanuit de directie. Zij hopen per 1 juli de voorbereidingen te hebben afgerond en de werknemers te kunnen informeren.

De Pensioenen
Wij hebben van onze leden gehoord dat er nog geen kaarten zijn ontvangen over de afgelopen jaren. De directie geeft aan dat de uitvoerders de administratie niet goed op orde hadden. Op dit moment wordt daar hard aan gewerkt met het controleren van de gegevens men hoopt binnen 2 maanden u alsnog de kaarten te kunnen leveren.

Verder zullen ook de pensioenen geharmoniseerd gaan worden. Gedacht wordt om over te gaan naar een middelloonregeling maar dan wel met volledige indexatie. Dat laatste was nog niet het geval. De ondernemingsraad is hier nauw bij betrokken, heeft een pensioendeskundige in de hand genomen en is lid van de pensioencommissie. Ook hier wordt grote vooruitgang geboekt.

Vragen?
Er zijn naast deze punten nog een aantal kleinere punten behandeld. Uiteraard zullen wij de ontwikkelingen blijven volgen. Mocht u meer of wat specifiekere informatie willen over het gesprek of nieuwe ontwikkelingen signaleren, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Harrie de Vaan, tel: (010)2651111 of email: h.devaan@cnvdibo.nl.