Socialistische Partij

Nieuwe kabinetsplannen nekslag voor sociale WAO

12-03-2004 * De hervorming van de WAO die het kabinet voor ogen heeft, maakt volgens de SP de afbraak ervan compleet. Woordvoerder Sociale Zaken Jan de Wit: "Er wordt een onredelijk grote drempel opgeworpen, waardoor de WAO ontoegankelijk wordt voor hen die niet volledig en minstens 5 jaar arbeidsongeschikt zijn. Maar ook mensen jonger dan 55 jaar die nu in de WAO zitten, worden gepakt met een herkeuring onder slechtere voorwaarden, iets dat ook volgens het SER-advies volstrekt overbodig is." De SP roept de vakbonden en WAO'ers op in actie te komen.

Jan de Wit De Wit: "Al sinds de kabinetten Lubbers worden maatregelen getroffen om de instroom terug te dringen en de WAO af te breken. Maar Balkenende en De Geus geven de WAO de nekslag, terwijl het aantal nieuwe WAO'ers al spectaculair afneemt." Het kabinet past een verdwijntruc toe en schroeft de eisen voor de WAO zo hoog op dat bijna niemand meer een uitkering krijgt. Bovendien worden ook de mensen herkeurd die nu een uitkering hebben, maar op grond van geheel nieuwe criteria. "Alsof de verzekeraar de polis verandert terwijl je huis in brand staat," concludeert De Wit.

"Vooral gedeeltelijk arbeidsongeschikten zullen moeten afwachten of er werk voor hen is. Welke werkgever zit op hen te wachten, zeker met groeiende werkloosheid? Maar ook de `bestaande gevallen' jonger dan 55 jaar komen zwaar in de problemen: zij hebben meestal geen werkgever om op terug te vallen. Het gevolg is dat velen er behoorlijk in inkomen op achteruit zullen gaan. Wie geen werk vindt, komt in de verschraalde WW terecht, en na de verkorte WW volgt een uitkering op minimumniveau."

De SP roept vakbonden, belangengroepen en de WAO'ers zelf op om in actie te komen tegen dit schandalige plan. Voorkomen moet worden dat deze regering het idee van een sociale arbeidsongeschiktheidsregeling definitief overboord gooit.

Syndicatie RSS 2.0
XML? Wat moet dat nou weer?