FNV

FNV over WAO-standpunt kabinet: we zijn er nog niet

De FNV ziet eindelijk voortgang, nu het kabinet het SER advies WAO wil overnemen, maar voorzitter Lodewijk de Waal maakt ernstige kanttekeningen bij het besluit om huidige arbeidsongeschikten strenger te keuren. 'Ruim 100 duizend mensen zullen door strengere keuringseisen helemaal buiten de WAO vallen of er in inkomen op achteruit gaan. Deze mensen hebben vaak geen enkele band meer met hun werkgever en zullen dus moeilijk aan de bak kunnen komen'.

De Waal rekent erop dat de Tweede en Eerste kamer niet akkoord zullen gaan met de strengere eisen. 'Ook prominente kamerleden van het CDA hebben al gezegd dat het kabinet het volledige SER-advies moet overnemen. Dat geldt dus ook voor de herkeuring met strengere eisen van de huidige arbeidsongeschikten'.

Volgens De Waal gaat de FNV met een loep de 'kleine lettertjes' de uitwerking het kabinetsbesluit lezen voor zij met een definitieve reactie komt. De komende week overleggen de vakcentrales met de werkgevers. En op maandag 22 maart praat het Federatiebestuur met de bonden in de Federatieraad van de FNV. Dan wordt ook duidelijk of de afspraak met de werkgevers in de Stichting van Arbeid doorgaat, om loon niet meer aan te vullen in het tweede ziektejaar als het kabinet het SER-advies overneemt.

De komende maanden moet duidelijk worden of het kabinet zich houdt aan de andere afspraken uit het najaarsoverleg over prepensioen/levensloop en WW.

Meer informatie:
FNV voorlichting, 020-5816550 en 0620014647

12 mrt 04 17:27