Kabinet van de President van de republiek Suriname


TOESPRAAK
VAN DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME ZIJNE EXCELLENTIE RUNALDO RONALD VENETIAAN T.G.V. DE OPENING V/D "STUDIE CONFERENTIE DUAAL BURGERSCHAP" IN HOTEL KRASNAPOLSKY, OP VRIJDAG 12 MAART 2004

Excellenties,
Dames en Heren,

Gaarne begroet ik vanaf deze plaats de vertegenwoordigers van de Stichting Surinaamse Ontwikkelingsvraagstukken, Nederlandse initiatiefnemer bij deze "Studieconferentie Duaal Burgerschap", en eveneens de Surinaamse medeorganisatoren, het I.M.W.O. van de Universiteit van Suriname, en het Surinaams Bedrijfsleven.
Mocht RAVAKSUR inderdaad ook tot de organisatoren behoren: gegroet RAVAKSUR.

Dames en Heren,

De behoefte aan een bijzondere voorziening voor de relatie van de Surinaamse Nederlanders en hun vaderland Suriname is duidelijk en bij meerdere gelegenheden tot uitdrukking gebracht. Ik kan U verzekeren dat in Suriname van het bestaan van deze behoefte, deze groeiende behoefte, zeer zeker goede nota is genomen.

Ik ben zeer verheugd met deze conferentie. Het zal bekend zijn dat van mijn kant als reactie op de roep om een dubbele nationaliteit voor de Nederlanders van Surinaamse origine, steeds de vraag is geweest. Wat wil men precies? Welke voorzieningen heeft men op het oog, wanneer men praat over een dubbele nationaliteit?

Gaat het om:

- toegang tot Suriname?

- vrije verblijf in Suriname?

- toegang tot de opportunities in het bedrijfsleven, de zakenwereld?
- toegang tot de voorzieningen in de sociale sector: de gezondheidssector, huisvesting, onderwijs?

- toegang tot Surinaams bezit zoals "grond", een zeer gewild object?
- actief en/of passief kiesrecht?

---

Ik begeef mij niet in de arena van het principiële debat over de werkelijke lotsverbondenheid met de Republiek Suriname, met de bodem en met het Volk van Suriname.

Niet omdat wij dat debat moeten ontwijken. Integendeel. Het debat over de mate van lotsverbondenheid zal zeker voldoende stof opleveren voor een goede basis bij de beantwoording van de door mij hier geformuleerde en zeker door anderen nog te formuleren vragen.

Ik begeef mij vandaag niet in die arena, omdat het mijn ervaring is, dat men maar moeilijk kan wennen aan participatie van topfunctionarissen in open discussies en debatten. Terwijl het wat mij betreft, bepaalde onderwerpen uitgezonderd, helemaal geen probleem mag zijn als autoriteiten conclusies voorgelegd krijgen die niet stroken met hun eigen inzichten.

Ik kijk dus graag uit naar de conclusies van deze conferentie. En laat mij U geruststellen. Ik kijk graag uit naar de juridisch technische beschouwingen en naar de laat ons zeggen, niet strikt zakelijke overwegingen, die de Regering en De Nationale Assemblee, in feite het gehele Surinaamse Volk een leidraad geven om verder te gaan.

Dames en Heren,

De specifieke identiteitskaart, waarvan de Minister van Buitenlandse Zaken, op
1 maart in Odeon (Rotterdam), melding maakte, is primair gericht op vereenvoudiging van de procedure om toegang te krijgen tot de Republiek Suriname.

Aan andere aspecten van de behoefte aan bevestiging van de Surinaamse identiteit, is de Regering ook bereid te werken.

Want laat het duidelijk zijn. De behoefte aan een bijzondere band met de mensen van Surinaamse origine buiten de grenzen van ons land, is wederzijds. Ook wij voelen het gemis aan het stukje van ons dat weggetrokken is.

Een succesvolle "Studie Conferentie Duaal Burgerschap" toegewenst. Ik verklaar haar hierbij: geopend.

/-----------/

---