Nederlandse Taalunie

Inktaap 2004

INKTAAP 2004 voor Boze tongen van Tom Lanoye

De literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied Antwerpen, 12 maart 2004

Tom Lanoye is de winnaar van de Vlaams-Nederlandse literatuurprijs 'de Inktaap'.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 12 maart in deSingel te Antwerpen werd Lanoye door een duizendkoppige jongerenjury, afkomstig uit Nederland en Vlaanderen, uitgeroepen als de absolute favoriet van jongeren. Lanoye ontving de prijs, bestaande uit een kunstwerk van Hanneke Paauwe, uit handen van één van de juryleden.

Voor deze prijs waren genomineerd:

* Abdelkader Benali - De langverwachte (winnaar Libris Literatuurprijs)

* Tom Lanoye - Boze tongen (winnaar De Gouden Uil Literatuurprijs)
* Allard Schröder - De hydrograaf (winnaar Ako Literatuurprijs)

Lanoye kwam als uiteindelijke winnaar van de Nederlandse en Vlaamse jongeren uit de bus. Aan het project 'de Inktaap' werd deelgenomen door circa duizend scholieren van 80 scholen uit beide landen.

De inktaap is de prijs verbonden aan het gelijknamige Vlaams-Nederlands leesbevorderingsproject voor de hoogste klassen van het secundair onderwijs / voortgezet onderwijs en is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen Nederland en CANON Cultuurcel van het departement Onderwijs en de administratie Cultuur van het departement WVC van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Tijdens de slotbijeenkomst gingen de aanwezige genomineerde schrijvers Abdelkader Benali en Tom Lanoye en een aantal vakjuryleden van de Libris Literatuurprijs, AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil in debat met de jeugdige juryleden. Verder werd veel gepraat over de verschillen cq gelijkenissen tussen Vlaanderen en Nederland.

De website www.inktaap.com werd meer dan vijftienduizend keer geraadpleegd in de twee maanden dat ze in de lucht was en heeft dus duidelijk in een behoefte voorzien. De helft van de jonge juryleden nam actief deel aan het internetforum op deze site.

Uit de laudatio: 'Boze tongen' van Tom Lanoye
Blijdschap/ Belgisch/ bombastisch
Ontroering/ ongeluk/ ongelooflijk
Zelfverminking/ zovele doden/ zwart geld
Eindeloze allusies/ ellendelinge
Treurnis/ trilogie/ tragikomisch
Onbegrijpelijk/ onaantastbare werkelijkheid/ overdreven Neuken/ non-conformisme/ non-fictie
Grappige passages/ getuigen/ genóeg/ genot/ graag lezen Eerste kennismaking met Lanoye:
Nog meer van dat!