Gemeente Tilburg

12-3-2004
Tilburg stelt prioriteiten in Topsportbeleid
Kernsporten aangewezen, Topsport concentreren op Stappegoor

Tilburg gaat een gericht Topsportbeleid voeren dat zich met name richt op aankomende topsporters en op een beperkt aantal kernsporten. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de beleidsnota "Topsport in Tilburg", die het college afgelopen maandag vaststelde, zal de topsportsector op diverse manieren worden versterkt. Hierbij wil Tilburg vooral investeren in topsportvoorzieningen in het gebied Stappegoor. De gemeente wil randvoorwaarden en een optimale begeleidingsstructuur creëren, die de topsporter en de topsportvereniging in staat stellen topsport te bedrijven, zonder daarbij directe financiële steun te geven. Het doel van dit beleid is om het bestaande topsportklimaat in Tilburg te versterken en nieuwe topsport kansen te geven.

Maatschappelijk belang
De topsportnota is een uitwerking van de 'Sport, daar draait het om' over de periode 2001-2006. In deze nota staat het stimuleren van sportdeelname centraal. In de nota is de intentie uitgesproken om in samenwerking met de partners binnen de topsportsector een gestructureerd topsportbeleid te ontwikkelen. Topsport is van groot maatschappelijk belang voor Tilburg en voor sport in Tilburg. Topsport enthousiasmeert mensen om zelf te gaan sporten. Daarnaast boeit het heel veel mensen en heeft het een functie als sociale ontmoetingsplaats. Topsport is ook economisch en promotioneel van belang voor de stad.

Ondersteuning aankomende topsporters
In de nota Topsport in Tilburg zijn zes beleidsuitgangspunten geformuleerd om de topsport in Tilburg beter te faciliteren en ondersteunen.
Ondersteuning van (aankomende) topsporters is zo'n uitgangspunt, aangezien de meeste topsporters niet of nauwelijks rond kunnen komen van hun sport. Dit geldt met name voor de groep jonge, aankomende sporters. De gemeente wil een bijdrage leveren aan de ondersteuning van deze groep zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen in hun sportieve carrière. De manier waarop de topsportopleiding in het voortgezet onderwijs talentvolle sporters in staat stelt onderwijs en topsport te combineren willen we daarvoor doortrekken naar het hoger onderwijs. Daarnaast wil de gemeente nadrukkelijk inzetten op een goede samenwerking met het Olympisch Steunpunt Brabant.

Kernsporten
De gemeente gaat zich in haar beleid richten op een beperkt aantal sporten waarin Tilburg zich manifesteert, de zogenaamde kernsporten. Op dit moment zijn dit voetbal, zaalvoetbal, ijshockey, atletiek en taekwondo. Daarnaast zijn er sporten die zich kunnen ontwikkelen tot kernsport. De lijst met kernsporten zal daarom periodiek geëvalueerd worden.

Stappegoor topsportzone
De investeringen in topsportvoorzieningen die de gemeente doet, worden geconcentreerd in het gebied Stappegoor. Op de sportcampus wordt geïnvesteerd in een nieuwe stadssporthal met topsportfaciliteiten, een 400 meterijsbaan die tevens de Tilburg Trappers beter faciliteert, verbetering van de trainingsfaciliteiten van Willem II en mogelijk een uitbreiding van de atletiekbaan van 6 naar 8 banen. Daarnaast zijn er plannen om een sportmedisch centrum in het gebied te ontwikkelen. Verder wordt gebouwd aan een eenduidige topsportstructuur. Om de eenloketfunctie voor de (top)sporter te versterken wordt onderzocht of een verhuizing van het Olympisch Steunpunt Brabant naar de sportcampus tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast is krachtenbundeling van de sportactoren een voorwaarde voor (top)sportsucces.

Inspiratiewaarde
Tilburg gaat meer inzetten op 'Tilburgse' topsportevenementen. Op korte termijn wordt onderzocht of het aantal topsportevenementen in Tilburg uitgebreid kan worden. Bij de acquisitie van evenementen zal met name worden ingezet op de kernsporten, omdat dit sporten zijn met draagvlak in Tilburg. Daarnaast speelt de relatie tussen topsport en breedtesport, de mediageniekheid van een evenement en de combinatie jeugd en onderwijs een belangrijke rol bij de selectie van de evenementen.
Het zesde uitgangspunt voor de Topsportnota is het gebruik topsport als instrument voor de breedtesport. Topsport heeft immers een inspiratiewaarde voor de amateursport: topsportsuccessen werken stimulerend aan de sportdeelname. Om de relatie tussen topsport en breedtesport te versterken worden een aantal topsporters ingezet als sportambassadeurs bij gemeentelijke sportstimuleringsactiviteiten.

Breed overleg
De nota Topsport in Tilburg is tot stand gekomen in goed overleg met het Platform Topsport. Hierin zijn vertegenwoordigers ui het bedrijfsleven, onderwijs en Tilburgse topsportclubs en stichtingen vertegenwoordigd. De nota wordt nu ter besluitvorming aangeboden aan de raad. De commissie vergadert erover op 5 april, de gemeenteraad neemt vervolgens op 10 mei een besluit over de Topsportnota. Het is voor het eerst dat Tilburg een topsportnota presenteert.