Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen

jaarlijks EUR 116 miljoen in ons land

12-03-04: Buitenlandse congresganger besteedt jaarlijks EUR 116 miljoen in ons land

De buitenlandse non-corporate congresdeelnemer geeft gemiddeld per dag EUR 344,- euro uit in Nederland. Ruim tweederde hiervan komt in de `lokale economie terecht van de plaats van de congresaccommodatie terecht. Dit zijn enkele resultaten van een onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

Non-corporate congressen
Het onderzoek is gehouden in 2002 en uitgevoerd door LAgroup Leisure & Arts Consulting in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. De focus van het onderzoek ligt op meerdaagse `non-corporate' congressen: associatiecongressen en congressen van universiteiten en overheden. In 2002 werden in Nederland 360 internationale non-corporate congressen gehouden. De non-corporate congresmarkt is ongeveer éénderde van de totale congresmarkt in Nederland.

EUR 344,- per dag
Uit het onderzoek blijkt dat de totale bestedingen in Nederland in 2002 door buitenlandse deelnemers aan non-corporate congressen EUR 116 miljoen zijn. Gemiddeld geeft de buitenlandse non-corporate congresdeelnemer tijdens het congres per dag EUR 344,- uit. Bij een gemiddelde congresduur van 4,63 dagen komt dat neer op EUR 1.594,-. Ruim tweederde van de besteding komt terecht in de `lokale economie' van de plaats waar de congresaccommodatie is gelegen.

Verblijf en vervoer
De congresganger besteedt zijn euro's aan de logiesaccommodatie, de registratiefee, het transport van en naar Nederland, uitgaan, detailhandel en overige zaken. Ongeveer driekwart van de buitenlandse congresbezoekers verblijft in een hotel. En dan voornamelijk de 4- en 5-sterren hotels. Van de buitenlandse congresdeelnemers komt ruim 60 procent naar Nederland met het vliegtuig. Van deze 60 procent maakt ongeveer éénderde deel gebruik van een Nederlandse vliegtuigmaatschappij

VS belangrijkste herkomstland
De Verenigde Staten zijn het belangrijkste herkomstland van de buitenlandse deelnemers. Na de Verenigde Staten zijn het de verschillende Europese landen waar de meeste congresdeelnemers vandaan komen. Daarbinnen scoren de buurlanden van Nederland het hoogst. De voornaamste herkomstlanden binnen de Europese Unie van de buitenlandse deelnemers zijn Engeland, Duitsland en België.

Noord-Amerikanen besteden meeste geld
Per dag bekeken, blijkt dat de Noord Amerikanen het meeste geld in Nederland uitgeven. De congresdeelnemers uit de Europese Unie besteden daarentegen het minste geld per deelnemerdag (zie figuur 1)

Figuur 1: verdeling van de bestedingen per deelnemerdag naar continent van herkomst van de congresdeelnemer

(**) Bestedingen die rechtstreeks samenhangen met het congres: heen/terugreis, transfer, registratie, logies tijdens het congres, maaltijden en uitstapjes
(***) Bestedingen voor / na het congres (winkelen, logies, uitgaan, etcetera), maar ook uitstapjes tijdens het congres die geen relatie hebben met het congres