Gemeente Heerlen

Uitnodiging informatieavond

Meepraten over geluid bij evenementen

Gemeente Heerlen wil de inwoners uitnodigen om mee te praten over het nieuwe voorstel over geluid bij evenementen. Daarom is er op 12 maart om 19.30 uur een informatieavond in Hotel Tulip Inn, Stationsstraat 16. Nieuwe regels en een goede handhaving moeten duidelijkheid gaan verschaffen over geluid bij evenementen. In opdracht van het college van B&W is een voorstel gemaakt, dat zowel rekening houdt met de belangen van omwonenden als met die van de stad en van de organisatoren van evenementen.

Voor de stad, haar bewoners en haar bezoekers zijn aantrekkelijke evenementen belangrijk. Tegelijkertijd ervaren de omwonenden van de gebieden waar deze openluchtevenementen gehouden worden dit vaak als overlast. Het ontbreken van duidelijke regels en een duidelijk aanspreekpunt voor klachten wordt door bewoners als storend ervaren.

Het huidige voorstel moet gezien worden als een vervolg op de geluidsregeling die in 2001 in een brede maatschappelijke discussie met de inwoners besproken werd. Deze regeling werd niet ideaal gevonden, omdat er vaak teveel evenementen op dezelfde locaties toegestaan werden. Ook was er kritiek op de zogenaamde vrije categorie evenementen waarvoor géén geluidsbeperkingen werden gesteld. En tot slot vond men dat de handhaving onvoldoende was uitgewerkt.

Nieuw voorstel

De nieuwe conceptregeling komt zoveel mogelijk aan die kritiekpunten tegemoet. Ze probeert evenwicht te vinden tussen de wens om evenementen toe te laten en de noodzaak om geluidshinder door evenementen te beheersen en zoveel als mogelijk te beperken. Kern van het nieuwe beleid is dat er per evenemententerrein vooraf bepaald wordt hoe vaak er per jaar evenementen mogen worden gehouden, tot hoe laat die mogen duren en hoeveel geluid daarbij gemaakt mag worden. Daarnaast worden er concrete voorstellen gedaan over het toezicht en de handhaving van de gestelde geluidsnormen tijdens een evenement. Onder regie van het CPCE dient vooroverleg, een opleveringscontrole en toezicht plaats te vinden. En bij de Heerlense kermissen worden geluidsbegrenzers op de geluidsinstallaties geplaatst.

Uitzonderingen

Al met al betekent dit nieuwe beleid een flinke beperking van de geluidsoverlast, waarmee de meeste evenementen uit de voeten moeten kunnen. Het college sluit echter niet uit dat er ook situaties voorkomen waarbij deze regels te strikt en te belemmerend zijn. Om bijzondere festiviteiten en nog niet te voorziene activiteiten niet onmogelijk te maken, kozen burgemeester en wethouders ervoor om vast te leggen dat er bij uitzonderingen afgeweken mag worden van de bovenstaande strikte regels. Bij elke afwijking moet het college een afzonderlijk en zorgvuldig overwogen besluit nemen.

Uitkomsten overleg

Op 1 maart wordt het voorstel besproken met organisatoren van evenementen. Op 9 maart is er overleg met de bewonersraad en op 12 maart een informatieavond voor alle belanghebbenden. Alle opmerkingen die tijdens de verschillende bijeenkomsten naar voren komen, worden meegenomen tijdens de bespreking in de raadscommissie van 17 maart. Waar nodig zal het voorstel nog aangepast worden. Getracht wordt de gemeenteraad uiterlijk in mei een definitief besluit te laten nemen.

Meer informatie

Het conceptvoorstel Geluidsbeleid bij evenementen is te downloaden via www.heerlen.nl onder het kopje stad > horeca en evenementen. Ook ligt het voorstel ter inzage bij het Gemeentelijk Informatiecentrum aan het Raadhuisplein 20.


Gemeente Heerlen, 5 maart 2003

Afdeling Communicatie

Reina Cobussen, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl