FNV BONDGENOTEN

Massa-demonstratie DSM-personeel tegen afbraak werkgelegenheid

Vrijdag 12 maart leggen naar verwachting meer dan 1.000 werknemers van DSM Limburg in Geleen vanaf 9.30 uur hun werk neer om massaal op te trekken naar het hoofdkantoor van DSM in Heerlen. Niet eerder in de geschiedenis van DSM hebben werknemers zo massaal gehoor gegeven aan de oproep van de vijf betrokken vakbonden om in actie te komen.
Directe aanleiding voor de actie is de recent aangekondigde, zeer forse reorganisatie, waarbij maar liefst 500 banen weggesaneerd moeten worden. Daarnaast worden er wellicht nog 500 banen bij DSM geschrapt ten gevolge van outsourcing. De actie moet een halt toe roepen aan inkrimping van de DSM-werkgelegenheid in Limburg. Waren er in de jaren '80 nog 15.000 werknemers in dienst van DSM, nu is dat aantal afgebouwd naar ruim 5.000.

'Voor ons als vakbonden is de maat vol', aldus Henk van Rees namens de bonden. 'Daarom hebben wij het personeel ook opgeroepen om vrijdag massaal voor 3 uur het werk neer te leggen en om op te trekken naar Heerlen'.
Het motto van de actie is: 'Stop de afbraak van de DSM-werkgelegenheid in Limburg'. Volgens de bonden is Limburg de bakermat van DSM en is het bedrijf nog steeds de economische motor van Limburg. 'Maar deze motor begint in toenemende mate te haperen. Wij willen met deze aktie de druk opvoeren op de Raad van Bestuur, dat DSM gaat investeren in uitbreidingen, in nieuwe fabrieken en innovatie. Investeren dus in DSM-fabrieken, maar ook nadrukkelijk investeren in het binnenhalen van nieuwe chemische bedrijven van derden en in het concreet handen en voeten geven aan de Open Research Campus', aldus Van Rees

Programma:
10.00 uur: Verzamelen op het schouwburgplein in Heerlen. Van daaruit begint een demonstratieve optocht door de binnenstad van Heerlen.
10.30 uur: Afsluitende Manifestatie voor het hoofdkantoor van DSM in Heerlen. Naast muziek en cabaret zullen spreken Henk van Rees, bestuurder FNV Bondgenoten voor DSM Nederland, bestuurder van De Unie Vian Voncken, de voorzitter van de Raad van Bestuur P. Elverdink en een vertegenwoordiger van de Provincie Limburg. 13:00 uur: Afsluiting