Gemeente Utrecht


Secretarie
Bestuurscommunicatie
vooraankondiging
|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

Publieksavond 'Stand van Zaken Aanpak Stationsgebied' op 12 maart:

presentaties Openbaar Vervoer Terminal en Muziekpaleis


Op vrijdagavond 12 maart 2004 zijn de inwoners van Utrecht en andere geïnteresseerden welkom bij de presentatie van de 'Stand van Zaken Aanpak Stationsgebied' door de Gemeente Utrecht. Aansluitend organiseert Archtitectuurcentrum Aorta een debat. De publieksavond vindt plaats in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg en begint om 20.00 uur. De zaal is vanaf 19:30 uur geopend.

Tijdens het onderdeel 'Stand van Zaken Aanpak Stationsgebied' vertelt wethouder voor het Stationsgebied Walther Lenting welke stappen gezet zijn sinds 11 december 2003, toen het Masterplan voor het Stationsgebied door de Utrechtse gemeenteraad werd goedgekeurd. Ook geeft hij een doorkijk naar de toekomst. Aansluitend staat de presentatie van de eerste 'concrete producten' voor het Utrechtse Stationsgebied op het programma. Het gaat daarbij om de presentatie door Mels Crouwel (Van Benthem Crouwel Architecten) van het voorlopige ontwerp voor de Openbaar Vervoer Terminal (gemaakt in opdracht van Prorail) en om de presentatie van de ontwerpstudie voor een nieuw Muziekpaleis door architectuurstudio Hertzberger (gemaakt in opdracht van de Gemeente Utrecht).

Na de pauze presenteert Architectuurcentrum Aorta een stadsdebat onder de noemer 'Wat brengt een stad tot leven?'. Vragen als 'Welke rol speelt een gebouw in een gebied?', 'Hoe verhouden gebouw en openbare ruimte zich tot elkaar?' en 'Wat maakt een Stationsgebied levendig?' staan centraal. Deelnemers aan het debat zijn Peter Vermeulen (Voorzitter Commissie Welstand Utrecht), Luuk Boelens (Bijzonder Hoogleraar Ruimte en Mobiliteit aan de Universiteit van Utrecht), Arnold Reijndorp (zelfstandig onderzoeker op het snijvlak van stedenbouw en stedelijke cultuur) en Janny Rodermond (directeur Stimuleringsfonds voor Architectuur). Jaap Modder (Voorzitter College van Bestuur Knooppunt Arnhem-Nijmegen) leidt als voorzitter het debat.

Het debat eindigt om 23:00 uur waarna er gelegenheid is na te praten.


Programma publieksavond 12 maart


19.30 - 20.00 Ontvangst
20.00 - 20.45 Presentatie voorlopig ontwerp OV-Terminal
20.45 - 21.30 Presentatie ontwerpstudie Muziekpaleis Vredenburg
21.30 - 22.00 Pauze
22.00 - 23.00 Stadsdebat (organisatie architectuurcentrum Aorta)

Noot voor de media:

Persconferentie
Voorafgaand aan de publiekspresentatie informeren wij de pers en stellen wij informatie onder embargo beschikbaar. Wij nodigen u graag uit voor een persbijeenkomst op vrijdag 12 maart van 18:00 tot 19:30 uur in het Infocentrum Stationsgebied, Vredenburg 90, Utrecht. Wethouder Stationsgebied Walther Lenting en directeur Projectorganisatie Stationsgebied Albert Hutschemaekers presenteren dan de stand van zaken in de planvorming voor het Utrechtse Stationsgebied. Mels Crouwel (18:30 - 19:00) en Herman Hertzberger (19:00 - 19:30) geven een toelichting op hun ontwerp en ontwerpstudie met ruimte voor vragen. De routebeschrijving naar het Infocentrum is te vinden op www.utrecht.nl/stationsgebied.

Een persmap met documenten over het Muziekpaleis en OV-Terminal is onder expliciet embargo af te halen vanaf vrijdag 12 maart 9.30 uur, op het Utrechtse stadhuis, bij de afdeling Communicatie. Embargo duurt tot vrijdag 12 maart 2004, 18:00 uur.

Een aantal afbeeldingen van Muziekpaleis en OV-Terminal is vanaf vrijdagochtend 9:30 uur beschikbaar voor de pers. Redacties kunnen deze downloaden vanaf de site www.utrecht.nl/stationsgebied. Redacties kunnen vanaf vrijdag 12 maart, 9:30 uur, password en login aanvragen bij de afdeling communicatie van het stadhuis. Password en login staan ook vermeld in het persbericht in de persmap die vanaf vrijdag 12 maart, 9:30 uur af te halen is op het stadhuis. Bronvermelding zoals aangegeven wordt op prijs gesteld.
Daarnaast is een drietal AVI's beschikbaar, twee van het Muziekpaleis, één van de OV-Terminal. Dit zijn wandelingen en rondvluchten rond beide gebouwen, gesitueerd in een virtueel toekomstig Stationsgebied. Deze zijn ook te downloaden op bovenstaande site, of aan te vragen bij de afdeling communicatie Stadhuis vanaf vrijdag 12 maart, 9:30 uur. Ook de afbeeldingen en AVI's vallen onder het genoemde embargo tot vrijdag 12 maart 18:00 uur.


Meer informatie

P. Bataille, communicatie Stadhuis, tel. 030 - 286 11 40
R. van der Linden, communicatie Projectorganisatie Stationsgebied, 06 26 330 840
Mw. E. Paalvast, directeur architectuurcentrum Aorta, 030 - 232 16 86.

Utrecht, 9 maart 2004.


---- --