Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 11-03-2004

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 12 maart
Nederland 2 - 21.30 uur


FRANSE NEP-VERMISTE SLAAT OPNIEUW TOE

De Franse oplichter Frédéric Bourdin heeft opnieuw ouders van een vermist kind tot wanhoop gedreven. Bourdin deed zich voor als Leo Balley die in 1996 als jongetje van zes jaar spoorloos verdween. Na drie volle dagen ontdekte de politie dat er sprake was van een bedrieger. Het TROS-programma VERMIST van vrijdag 12 maart besteedt aandacht aan deze nep-vermiste.

Bourdin is recent vrijgelaten na een gevangenisstraf voor een identiek vergrijp in Amerika in 1998. Hij beweerde destijds dat hij de vermiste Nicholas Barclay was. Vier jaar lang zou hij zijn vastgehouden door een Spaanse sekte die zich bezighield met pedofilie. Hij werd door de ouders van Nicholas als hun verloren zoon met open armen ontvangen. In de maanden die volgden, groeide de twijfel. De hervonden zoon had een andere oogkleur dan de vermiste Nicholas en littekens van oude wonden waren nergens te bekennen. Uiteindelijk viel de oplichter door de mand. Na vingerafdrukkenonderzoek bleek het te gaan om Frédéric Bourdin, die ook in Frankrijk al vele malen de identiteit van vermiste kinderen had gestolen. Bourdin werd veroordeeld tot 8 jaar cel maar kwam onlangs op vrije voeten.

Verder is VERMIST op zoek naar 'Cris', de vriend van de omgekomen Susanne Groenenberg. Susanne is in november 1997 onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen op het station Amsterdam Amstel. Een paar maanden eerder - van 29 juni tot 6 juli - is ze op vakantie geweest in El Arenal op Mallorca. VERMIST is voor de vader van Susanne op zoek naar mensen die meer weten over de maanden voorafgaand aan Susannes dood. Hij is met name geïnteresseerd in 'Cris', een uit Engeland afkomstige jongen met wie Susanne tijdens haar verblijf is opgetrokken. Wellicht is hij in het bezit van foto's die opheldering kunnen verschaffen over de aanleiding tot Susannes raadselachtige dood.



Ingezonden persbericht