Ingezonden persbericht


Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg
Nummer 3, verschijningsdatum 12 maart 2004

Zwakbegaafd en psychisch gestoord
Dertig procent van de verstandelijk gehandicapten heeft psychiatrische stoornis. Een combinatie die tot voor kort garant stond voor zeer gebrekkige hulpverlening. De psychiatrie vindt deze mensen niet zo interessant en de verstandelijk gehandicaptensector ontbeert psychiatrische kennis. Inmiddels zijn er in het land elf multifunctionele centra werkzaam waar kinderen met beide handicaps worden behandeld. Een reportage uit Kristal 1, Centrum voor Psychiatrie en Verstandelijke beperking in Leiden.

Recht op gedwongen opname
Geef alcoholisten die zichzelf dreigen dood te drinken één keer de kans om in nuchtere staat naar hun situatie te kijken en een beslissing over hun toekomst te nemen. Psychiater Els Noorlander pleit voor een gedwongen opname van zeer zware drinkers. Bij patiënt Victor werkte deze zware maatregel: hij raakte niet alleen van de drank af, maar ook van zijn depressie en zn suïcidaliteit.

Dominee van drugsverslaafden
Gerson Gilhuis (33), dominee, trekt zich in alle onbaatzuchtigheid het lot van de zwaarverslaafden aan. Wat ik ze wil laten zien is dat ze de moeite van de aandacht waard zijn. Ik hoop dat ze daardoor de stap zetten om na te denken over hun leven en de keuzes die ze daarin maken. Of ze voor afkicken kiezen of besluiten om christen te worden of er voor kiezen om geen keuze te maken en gewoon door te gaan op wat in onze ogen een doodlopende weg is, dat laat ik aan hen zelf over.

Verder in Psy 3:

Protest tegen eigen bijdrage in psychiatrie
In de ggz wordt de eigen bijdrage die psychiatrische patiënten moeten gaan betalen ervaren als een belediging. Als de overheid de maatregel niet terugtrekt, haken patiënten af en duwt het ze terug in een sociaal isolement. Het is het beste scenario om cliënten terug op straat te krijgen.

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie: Telefoon: 030 2874020
E-mail: redactie@psy.nl