Gemeente Hellevoetsluis


Start leerproject eenvoudig tuinonderhoud bij oudere / invalide bewoners.

Vorig jaar werd het als proef opgezet. Een viertal leerlingen van de Praktijkschool `de Schakel", afdeling groenvoorziening en begeleiders gingen bij ouderen en invalide bewoners die zelf niet meer in staat waren hun tuintje te onderhouden aan de slag. Het gevolg leerlingen die echt in de praktijk aan de slag kunnen met hun op school opgedane leerstof en inwoners die hartstikke blij zijn met hun opgeknapte tuintje.
Want wat is er nou vervelender voor mensen die bij hun huis een tuintje hebben en je bent zelf niet in staat om het te onderhouden., en je hebt ook geen familie in de omgeving die het kunnen doen. Het onkruid groeit en het tuintje valt in negatieve zin heel erg op in de omgeving, gevolg mensen schamen zich en uiteindelijk wordt voor een oplossing gekozen die ze zelf niet willen: ze verhuizen naar een woning zonder tuintje. Weg uit de vertrouwde omgeving, buren , winkel enz.

De proef van de Praktijkschool de Schakel was voor een aantal betrokken partijen, de Zorg enWelzijnsgroep, de firma Vibor en de gemeente Hellevoetsluis aanleiding om de koppen bij elkaar te steken. Zij hebben er met elkaar een project van gemaakt.

Vandaag is dan de start van het leerproject eenvoudig tuinonderhoud bij oudere/invalide bewoners. Een project dat naast de mooie tuintjes ook andere meerwaarden heeft. De ouderen worden in contact gebracht met de jeugd. Jeugd die zich inzet voor ouderen en dat geeft toch een wat ander beeld over die jongeren. Gevolg, er ontstaat een andere relatie tussen de oudere en de jeugd. Een bakje koffie, een glaasje fris maar ook de zelf gemaakte groentesoep die aangeboden wordt zorgt er voor dat er respect en plezier te bespeuren is. Voor de betrokken organisaties is het een stukje extra zorg en service dat naar hun bewoners toe geboden wordt. Voor de jongeren is een prima mogelijkheid om de fijne kneepjes van het vak te leren en uit te groeien tot een volleerd vakman/vrouw.
En last but not least: de straat en buurt krijgt er een andere uitstraling door.