Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave vrijdag 12 maart 2004

* MAN ZWAARGEWOND NA ONDERLINGE SNELHEIDSWEDSTRIJD

ROTTERDAM - Donderdagavond omstreeks elf uur raakte op de Walhallalaan een negentienjarige man uit Rotterdam zwaargewond, nadat de auto waarin hij zat tegen een gevel van een woning was aangereden. Een nog onbekende automobilist was de macht over het stuur van zijn auto, waarin tevens het negentienjarige slachtoffer zat, verloren, waarna de auto van de weg raakte en vervolgens tegen twee geparkeerd staande auto's botste. Door de aanrijding vloog de auto enkele meters in de lucht om tenslotte tegen een woninggevel tot stilstand te komen.
Uit nader onderzoek bleek dat de onbekende automobilist, die direct na het ongeval de benen had genomen, een onderlinge snelheidswedstrijd had gehouden met een 23-jarige man uit Rotterdam. Deze 23-jarige verdachte werd ter plaatse aangehouden, terwijl zijn 20-jarige Rotterdamse mede-inzittende, die ook was verdwenen toen de politiemensen ter plaatse kwamen, na onderzoek even later in zijn woning op de Brede Hilledijk werd aangehouden. Het negentienjarige slachtoffer, dat bekneld was geraakt, werd door brandweerpersoneel uit zijn benarde positie gehaald. Hij werd door personeel van de Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZR-R) vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum. Beide auto's werden voor nader onderzoek door de Technische Ongevallen Dienst in beslag genomen. Naar de nog onbekende automobilist wordt een nader onderzoek gestart.


* HORECACONTROLE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster hield donderdagmiddag en -avond, samen met collega's van Douane, Brandweer, Dienst Stadstoezicht en het Interventieteam Dordtselaan, horecacontroles in de wijken Bloemhof en Hillesluis. In totaal werden twaalf horecagelegenheden, waaronder drie coffeeshops, gecontroleerd.
Tijdens de controles werden drie illegaal werkende personen aangehouden en overgedragen aan de Vreemdelingendienst. Ook werd een 29-jarige Rotterdammer als exploitant van een café' op de Polderlaan aangehouden. De man stond gesignaleerd als verdachte van tanken zonder te betalen. Bij zijn aanhouding was hij in het bezit van enkele tientallen grammen softdrugs. Tegen zijn café zullen mogelijk bestuurlijke maatregelen volgen. Dat zal ook gebeuren met betrekking tot een theehuis op de Dordtselaan, waar achter de bar een illegaal werd aangetroffen en in de kelder een illegale kapsalon met een eveneens illegale haarsnijder.
De politie schreef twee bekeuringen uit terzake van de Wet op de Kansspelen en Drankwet. Tevens werden enkele waarschuwingen uitgedeeld omdat de vergunninghouder niet aanwezig was. Personeel van de Brandweer constateerde in acht horecagelegenheden geen juiste blusmiddelen en geen of geblokkeerde nooduitgangen, terwijl medewerkers van Stadstoezicht tijdens hun milieucontrole in zes zaken een onjuiste afvoer van afval aantroffen. Door de Douane zal in drie zaken nacontrole plaatsvinden naar de herkomst van drank en tabak. Het Interventieteam Dordtselaan stelt een onderzoek in twee gevallen van fraude met een uitkering.


* STEEKPARTIJ
ROTTERDAM - Donderdagmiddag rond kwart voor vijf kregen in het winkelcentrum Zuidplein twee knapen, vijftien en zeventien jaar, uit Rotterdam het om nog onduidelijke redenen met elkaar aan de stok. De vijftienjarige jongen werd daarbij met een mes gestoken en liep, overigens niet ernstig gewond, naar het nabijgelegen Ikaziaziekenhuis. De zeventienjarige jongen werd kort daarop aangehouden met nog in zijn bezit het mes. De jongen bleek zelf ook gewond, want tijdens de vecht- en steekpartij liep hij een gebroken neus op.
De beide knapen werden voor nader onderzoek en verhoor in verzekering gesteld, verdacht van respectievelijk poging doodslag en zware mishandeling.


* MAN NA BEDREIGING PORTIER MET VUURWAPEN AANGEHOUDEN

ROTTERDAM - Vrijdagmorgen kort na twee uur werd door politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum op de Westersingel op signalement een 37-jarige Rotterdammer aangehouden. Tijdens zijn fouillering werd bij hem tussen zijn broekriem een geladen vuurwapen aangetroffen. De Rotterdammer had even tevoren bij een horecagelegenheid op de Nieuwe Binnenweg een 54-jarige portier uit Rotterdam met het vuurwapen bedreigd. Op straat hoorden enkele getuigen dat de man, die wegliep richting Westersingel, met het vuurwapen een schot loste, dat niemand verwondde. De 37-jarige verdachte werd ingesloten.


* BEROVING
ROTTERDAM - Donderdagmiddag deed een 21-jarige man uit Numansdorp aangifte van beroving door twee hem onbekende mannen in een woning in de Bas Jungeriusstraat. Het slachtoffer had het tweetal kort tevoren op het Centraal Station ontmoet en had hen gevraagd of zij wisten waar hij een kamer kon huren in Rotterdam. Uiterst bereidwillig namen beide mannen hen mee naar een woning in de Bas Jungeriusstraat, waar hij plotseling werd bedreigd en van tweehonderd euro, een laptop en een handtelefoon werd beroofd. Het tweetal nam daarna ijlings met hun buit de benen.


* OVERVAL OP CHINEES AFHAALRESTAURANT
ROTTERDAM - Donderdagavond werd een Chinees afhaalrestaurant op de Hillevliet overvallen. Omstreeks kwart over tien kwam een onbekende man de eetgelegenheid binnen, waarna hij onder bedreiging van een mes een greep in de kassa deed. Met een nog onbekend geldbedrag rende de overvaller vervolgens het restaurant uit en vluchtte in onbekende richting. De recherche van het district Feijenoord-Ridderster stelt een onderzoek in.


* OVERVAL TABAKSWINKEL
ROTTERDAM - Donderdagmiddag kort na drie uur werd de 51-jarige eigenaresse van een tabakswinkel in de Boergoensestraat plotseling met een mes bedreigd door een bij haar in de zaak aanwezige klant. De man had juist om twee sloffen sigaretten en een aantal telefoonkaarten gevraagd. Toen hij achter de toonbank wilde komen, werd hem te verstaan gegeven er voor te blijven staan, waarop de man een mes trok en vervolgens met de sigaretten en de telefoonkaarten als buit de benen nam.


* MAN VOORGELEID AAN OFFICIER VAN JUSTITIE VOOR MISHANDELING

ROTTERDAM - Vrijdagmorgen is een 39-jarige Rotterdammer voorgeleid aan de Officier van Justitie. De verdachte werd afgelopen woensdag aangehouden, nadat hij op een school in Rotterdam Zuid twee leraren met een ijzeren staaf had mishandeld. De man ging op school verhaal halen omdat eerder zijn 13-jarige zoon uit de klas was gezet. De leraren raakten niet ernstig gewond.

Middaguitgave donderdag 11 maart 2004

* BLAUWE DAG IN SCHIEDAM, VLAARDINGEN, MAASSLUIS EN HOEK VAN HOLLAND

SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Morgen, vrijdag 12 maart, organiseren de districten Schiedam en Waterweg een zogeheten Blauwe Dag. Hierbij staan veiligheid, leefbaarheid en samenwerking centraal en zijn politiemensen zoveel mogelijk zichtbaar en herkenbaar aanwezig. Van vrijdagochtend zeven uur tot zaterdagochtend drie uur is de wijkpolitie in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland op verschillende locaties aanwezig. In de wijken wordt een flink aantal zichtbare politieacties gehouden. Uiteraard werkt het wijkteam nauw samen met medewerkers uit andere processen, zoals Opsporing en het administratief-technisch personeel. Ook werkt de politie op deze dag nadrukkelijk samen met externe partners, zoals de Nederlandse Spoorwegen, Spoorwegpolitie, RET, Woonplus, 3VO, Openbaar Ministerie, Verkeerspolitie, leerplichtambtenaren, (deel)gemeenten en scholen. De acties zijn er op gericht om de veiligheid in de leef- en woonomgeving van de burgers te bevorderen, waarbij preventie en repressie een belangrijke rol vervullen.
Preventieve acties bestaan onder meer uit een (gratis) CD-rom waarmee eigendommen digitaal kunnen worden geregistreerd. Graveren van de postcode in de fiets en voorlichting over babbeltrucs maken ook onderdeel uit van deze dag. In het totale gebied verspreidt de politie een zogeheten `blauwe krant' met daarin aandacht voor veiligheid en samenwerking tussen burgers en politie. Daarnaast laat de politie zien dat er streng wordt opgetreden bij verstoringen van de openbare orde en verboden wapenbezit. Verschillende politieteams gaan de straat op om strafbare feiten aan te pakken. Met name gericht op overlast en de problematiek rond drugs, jeugd, geweld en verkeer.


* KORPSCHEF AAD MEIJBOOM IN LAURENSKERK
ROTTERDAM - Korpschef Aad Meijboom van de politie Rotterdam-Rijnmond levert a.s. zondag 14 maart, om 19.00 uur, een bijdrage aan het oecumenisch 'Gebed voor de Stad' in de Laurenskerk. De korpschef zal er spreken over het thema 'De stad als Wonder'.
Voor de reeks oecumenische vieringen, een initiatief van het Oecumenisch Laurensberaad Rotterdam, wordt steeds een spreker uitgenodigd die vanuit zijn of haar functie een relatie kan leggen tussen kerk en samenleving. In november van het afgelopen jaar sprak wethouder Lucas Bolsius in de Laurenskerk over het thema 'Babel als uitdaging'.
De liturgie van de dienst wordt geleid door pastor Jan Laan van de Dominicanerkerk Het Steiger. Het 'In de Wolkenkoor' o.l.v. koormeester Marco Kalkman verleent muzikale medewerking.


* VERDACHTE SCHIETPARTIJ AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Donderdagmiddag omstreeks kwart over één werd een 31-jarige man uit Rotterdam aangehouden nadat hij op de Rusthoflaan een 40-jarige man uit Bremen in zijn been had geschoten.
De Rotterdammer kreeg met twee andere mannen onenigheid over een geldkwestie waarop hij plotseling een pistool trok en de Duitser in zijn been schoot. De andere man probeerde de schutter te overmeesteren en werd hierbij door de dader in zijn vinger gebeten.
Gealarmeerde politiemensen konden de verdachte ter plaatse aanhouden. De twee slachtoffers werden voor behandeling overgebracht naar het Sint Fransiscus Gasthuis. De recherche van district Oost stelt een nader onderzoek in.

Ochtenduitgave donderdag 11 maart 2004