Openbaar Ministerie

Parket Den Haag, 12 maart 2004

Verdachten graffiti Voorburg aangehouden

De Spoorwegpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft dinsdag 9 maart 2004 een 22-jarige man uit Delft in zijn woning aangehouden op verdenking van het in georganiseerd verband veelvuldig aanbrengen van graffiti. De verdachte wordt vrijdag 12 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De man is de vijfde verdachte in een omvangrijke graffitizaak waarbij van 2000 tot begin 2004 in Voorburg en elders in het land onder andere treinen werden beklad. Met de aanhouding van de 22-jarige Delftenaar rondt de Spoorwegpolitie een onderzoek van maanden af. Op 4 februari 2004 heeft de Spoorwegpolitie in verband met deze zaak een 22-jarige man uit Leidschendam, een 23-jarige man uit Den Haag en twee mannen van 24 en 25 jaar uit Voorburg aangehouden.

De verdachten werkten onder andere onder de naam GT-Crew en brachten in 150 tot 160 gevallen graffiti aan op treinen. Het schadebedrag, bestaande uit het schoonmaken en het uit de loop halen van de treinen, is opgelopen tot 200.000 euro. Naast vernieling en openlijke geweldpleging tegen goederen (het bekladden van treinen) zal hun het deelnemen aan een criminele organisatie ten laste worden gelegd.

De Raadkamer van de Haagse rechtbank heeft op donderdag 11 maart de gevangenhouding van de 23-jarige verdachte uit Den Haag die in februari door de politie was aangehouden, verlengd. De raadkamer schorste de gevangenhouding van de overige drie in februari aangehouden verdachten.