SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


T.a.v. de redactie,



In voorbereiding op de interministeriële conferentie heeft de Vlaamse minister van Werkgelegenheid aan de SERV gevraagd om binnen de commissie Diversiteit een advies te formuleren over de activiteitsvallen bij personen met een arbeidshandicap. De Vlaamse regering streeft naar een beduidend hogere arbeidsparticipatie in 2010. Ze wil daarom alle werkzoekende groepen, waaronder personen met een arbeidshandicap, maximaal kansen geven op de arbeidsmarkt. Om de instroom van arbeidsgehandicapten op de arbeidsmarkt te bevorderen wil ze de (financiële) activiteitsvallen wegwerken en procedures beter afstemmen.

In Vlaanderen ligt de activiteitsgraad van de arbeidsgehandicapten opmerkelijk lager (45,7%) dan het gemiddelde (63,5%). De helft van de arbeidsgehandicapten is dus niet actief. Het wegwerken van activiteitsvallen kan een belangrijke stap zijn bij het activeren van deze groep. Onder een activiteitsval verstaan we elke regeling die ertoe leidt dat personen met een arbeidshandicap ontmoedigd of beperkt worden om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten.

Het advies somt 20 knelpunten op die tot een activiteitsval leiden. Met het oog op de interministeriële conferentie is het advies beperkt tot de federale regelgeving. In het toekomstige advies over het Vlaams Actieplan zullen de drempels in de Vlaamse regelgeving onderzocht worden.

De knelpunten situeren zich op het vlak van de RIZIV-regelingen voor herscholing en progressieve werkhervatting, de bijstandsregeling en de regelingen voor beroepsziekten en arbeidsongevallen. Ten slotte komen ook de knelpunten waarop zelfstandigen botsen aan bod.

Een volledige weergave van de activiteitsvallen vindt u in het advies op de SERV-website: www.serv.be Wegens werkzaamheden zal de website pas in de loop van de namiddag beschikbaar zijn, daarom vindt u het volledig advies ook als bijlage. Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be SERV l Wetstraat 34-36 l 1040 Brussel l Tel: 02.20.90.111 l Fax: 02.21.77.008 l serv@serv.be l www.serv.be