Provincie Zuid-Holland




Regioarchieven in Rotterdam ondergebracht

De provincie Zuid-Holland stimuleert de totstandkoming van Regionale Historische Centra (RHC) in vijf regio's, waaronder Rijnmond. In het Rijnmondgebied fungeert het Gemeentearchief Rotterdam als RHC. Om deze rol meer inhoud te kunnen geven is hier het project Regionaal Historisch Samenwerken ontwikkeld. Gedeputeerde cultuur F.D. (Erik) van Heijningen lost op 11 maart het startschot voor het project.

RHC's beheren, naast materiaal voor de eigen stad, ook archiefmateriaal uit andere gemeenten in een regio. Om een optimale bijdrage aan de kennis van het cultureel erfgoed in een gebied te leveren werken RHC's waar mogelijk samen met musea, historische verenigingen, bibliotheken en het onderwijs. Internet en digitalisering bieden daarbij nieuwe en vrijwel onbegrensde mogelijkheden. Op die manier wordt een breed publiek bereikt.

In eerste aanleg is het de bedoeling om de zichtbaarheid, herkenbaarheid en toegankelijkheid te verhogen van de gemeenten die inmiddels hun archieven in het RHC-Rijnmond hebben ondergebracht, of dit binnenkort gaan doen. Het gaat hier om Albrandswaard, Barendrecht, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Capelle aan den IJssel en Ridderkerk. In de toekomst is het echter de bedoeling dat nog meer gemeenten in de regio mee gaan doen.

Bron: afd. Communicatie tel. 070 - 441 66 22