U ontvangt dit bericht van de FNV Berichtenservice. Meer informatie kunt u vinden op http://mondiaal2.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/28244/returnPage/28244/itemId/17211/instanceId/28476/pageId/28206/

Krokodillen op het fabrieksterrein

Momenteel brengen FNV Bondgenoten-kaderleden en -bestuurders bij Philips, Akzo Nobel en Unilever een bezoek aan de vestigingen in Brazilië. Voor het bezoek aan Philips werd gereisd naar Manaus, diep in het Amazonegebied. Daar had de delegatie afgelopen dinsdag ontmoetingen met de Braziliaanse vakbondscollega's en de directie van de Philips-vestiging. Een verslag.

Momenteel brengen FNV Bondgenoten-kaderleden en -bestuurders bij Philips, Akzo Nobel en Unilever een bezoek aan de vestigingen in Brazilië. Voor het bezoek aan Philips werd gereisd naar Manaus, diep in het Amazonegebied. Daar had de delegatie ontmoetingen met de Braziliaanse vakbondscollega's en de directie van de Philips-vestiging. Een verslag

's Morgens waren we uitgenodigd door de vakbondsleden bij Philips. We spraken over hoe zij het ervaren om bij Philips te werken en over de vakbondsstructuur.

Tijdens het gesprek kwam naar voren dat er vooruitgang geboekt is sinds de uitwisseling vorig jaar, zoals o.a. het aanpakken van RSI problemen, verbetering van gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Vakbondsvrijheid is nog steeds een groot probleem. Op de werkvloer is het bijvoorbeeld nog steeds niet toegestaan om vakbondswerk te verrichten. En de grootste ergernis van de lokale vakbond is, dat ze niet beschikken over een eigen kamer in de fabriek, een eigen plek waar ze hun vakbondsactiviteiten kunnen ontwikkelen.

In Brazilië is het bij wet verboden dat er meer dan één vakbond actief is per fabriek. Philips heeft 6 fabrieken in Brazilië. Dus ook 6 verschillende vakbonden. Het werd ons wel duidelijk dat deze vakbonden onderling veel onenigheid hebben en dat nog een lange weg te gaan is om deze vakbonden op een lijn te krijgen.

Na een fantastische lunch met piranha's, aangeboden door de Braziliaanse vakbond, werd het programma voortgezet met een bezoek aan de Philips-fabriek. Na een hartelijke ontvangst van de directie kregen we een rondleiding door de fabriek. De werkzaamheden bestaan uit assemblage van onder andere TV's, DVD's en radio's. De loonkosten zijn zo laag dat het voor Philips niet interessant is om te investeren in automatisering. Het werk wordt dan ook nog handmatig gedaan aan de lopende band. Bijvoorbeeld, in de productie werken 700 werknemers aan het assembleren van DVD-spelers.

De fabriekshallen zijn schoon en de veiligheidsvoorschriften worden in acht genomen. Na de rondleiding gaf de manager een presentatie over de fabriek, de productie in een vrijhandelszone en de activiteiten die er door Philips georganiseerd worden voor de gemeenschap.

Opvallend detail Philips produceert alleen in Manaus omdat het een vrijhandelszone is.

Schrijnend detail Het armoedeprobleem is zo groot dat alle Philipsmedewerkers voor aanvang van het werk een ontbijt aangeboden krijgen. En bij einde werktijd wordt de maag ook nog eens gevuld.

Leuk detail Rond Manaus leven zeer zeldzame aapjes. Philips heeft dan ook op het fabrieksterrein een eigen natuurgebied waar deze aapjes maar ook krokodillen leven.

Manaus, 11 maart 2003