European Commission

P/04/31

Brussel, 9 maart 2004

7173/04 (Presse 73)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de afschaffing van de doodstraf in de Onafhankelijke Staat Samoa

Het verheugt de Europese Unie dat de Onafhankelijke Staat Samoa de doodstraf heeft afgeschaft.

Op 15 januari jongstleden heeft het Samoaanse Parlement, met de verenigde steun van de regerings- en de oppositiepartijen, zijn goedkeuring gehecht aan een wetsontwerp tot afschaffing van de doodstraf. Op 21 januari 2004 heeft zijne Hoogheid Susuga Malietoa Tanumafili II, het Staatshoofd, vervolgens ingestemd met de Wet tot wijziging van het strafwetboek (afschaffing van de doodstraf). Door deze wet wordt de doodstraf geschrapt uit de Samoaanse wetgeving.

De Europese Unie is van oordeel dat de afschaffing van de doodstraf bijdraagt tot de menselijke waardigheid en de gestage ontwikkeling van de mensenrechten. Zij bevestigt nogmaals te streven naar de wereldwijde afschaffing van de doodstraf en is van mening dat de afschaffing van de doodstraf in Samoa een belangrijke stap vormt voor de verwezenlijking van die doelstelling. De Unie beschouwt het besluit van het Samoaanse Parlement als een wezenlijke verbetering van de mensenrechtensituatie in Samoa en een belangrijke bijdrage tot de wereldwijde afschaffing van de doodstraf en zoals de Eerste Minister van Samoa, de heer Tuilaepa Sailele Malielegaoi stelde, een verder bewijs dat uit dit besluit blijkt dat Samoa zijn internationale en regionale verplichtingen erkent en zeer ernstig neemt.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.