Gemeente Amsterdam

Nieuw protocol screeningen Bureau Screenings- en Bewakingsaanpak Amsterdam
12 maart 2004 - Mirjam Otten

Er komt een nieuw protocol voor specifieke screeningen die door het Bureau Screenings- en Bewakingsaanpak Amsterdam (SBA) worden uitgevoerd. Het college van B&W heeft hiertoe besloten. Dit protocol regelt de procedures en werkwijze van bij screeningen die niet als aanbesteding zijn aan te merken. Deze screeningen zijn op basis van vastgestelde criteria.

Aanleiding voor dit nieuwe protocol waren de vragen die door de gemeenteraad zijn gesteld over de screening van de Stichting Preprofessionele Hulpverlening. Op basis van voortschrijdend inzicht is dit nieuwe protocol, voorbereid door een ambtelijke werkgroep, opgesteld.

SBA is op 26 april 2000 door het college ingesteld als onderdeel van de bestuurlijke aanpak van (georganiseerde) criminaliteit. SBA bevordert dat de gemeente zaken doet met integere en financieel-economisch stabiele ondernemingen. Doel is te voorkomen dat de gemeente Amsterdam in diens rol als opdrachtgever bij projecten zaken doet met ondernemingen die crimineel zijn of banden hebben met (georganiseerde) criminaliteit. Het centrale deel van de SBA-werkzaamheden, te weten het screenen van bedrijven bij (Europese) aanbestedingen, blijft ongewijzigd. SBA heeft voor deze aanpak inmiddels nationaal als internationaal grote erkenning gekregen.

In het protocol is onder meer vastgelegd dat de opdracht voor specifieke screeningen door het college moet worden verleend. De betrokkene wordt altijd schriftelijk van de screening in kennis gesteld. Ook is er een vaste procedure voor de screening en is vastgelegd welke bronnen SBA mag gebruiken. Een SBA-advies heeft een vertrouwelijk karakter en is maar voor een opdracht van kracht. SBA verwerkt persoonsgegevens in overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Het college stemde ook in met de gedragscode registratie Screenings- en Bewakingsaanpak. Deze code regelt de wijze waarop SBA o.a. gegevens van derden verwerkt. Het bestaande en verouderde privacyreglement komt hiermee te vervallen. In de code staat onder meer het doel van de registratie, verantwoordelijkheid en beheer van de registratie, welke soorten van gegevens in de registratie opgenomen mogen worden, wie toegang tot de registratie hebben etc.

Tenslotte heeft het college besloten dat er een toezichtcommissie SBA komt, bestaande uit deskundigen en bestuurders. Deze commissie zal de werkzaamheden van SBA begeleiden en toetsen.

De Raadscommissie Algemene Zaken bespreekt het collegevoorstel op 25 maart.

Pb-047

© Gemeente Amsterdam