Politie Limburg-Noord

Binnen een week 3.574 boetes bij verkeerscontroles

Datum: 12-3-2004
Plaats: Limburg-Noord

De politie Limburg-Noord heeft in de week van 06 t/m 12 maart 2004 in totaal 50.286 bestuurders gecontroleerd. Bij deze verkeerscontroles zijn in de afgelopen week 3.574 processen-verbaal opgemaakt. De meerderheid van de controles is uitgevoerd door medewerkers van het verkeershandhavingsteam. Dit team controleert vrijwel dagelijks op diverse plaatsen in de regio op de vijf speerpunten; helm, gordel, roodlicht, alcohol en snelheid.

In het politiedistrict Venlo:

Leden van het verkeershandhavingsteam hebben in het politiedistrict Venlo in de afgelopen week in totaal 30.039 automobilisten gecontroleerd op hun snelheid. Hiervan kregen 2.209 weggebruikers een proces-verbaal. De controles vonden plaats in Baarlo, Belfeld, Beringe, Blerick, Tegelen en Venlo. De hoogste snelheid die met de lasergun werd gemeten, was op donderdag 11 maart op de Baarlosestraat in Blerick: 122 km/u waar 50 km/u de limiet is.


8 Bestuurders zijn bij een staande controle geverbaliseerd voor het niet dragen van de verplichte autogordel en twee automobilisten kregen een boete voor niet handsfree bellen. Twee bromfietsers reden zonder helm, wat hen op een boete van ¤ 55,= kwam te staan.

In het politiedistrict Roermond:

Leden van het verkeershandhavingsteam hebben in het politiedistrict Roermond in de afgelopen week in totaal 6.777 automobilisten gecontroleerd op hun snelheid. Hiervan kregen 302 weggebruikers een proces-verbaal. De controles vonden plaats in Echt, Koningsbosch en Roermond. De hoogste snelheid die met de lasergun werd gemeten, was op dinsdag 09 maart op de Houtstraat in Echt: 101 km/u waar 50 km/u de limiet is. 12 Bestuurders zijn bij een staande controle geverbaliseerd voor het niet dragen van de verplichte autogordel.

Golfslag-kandidaat

De politie heeft een 20-jarige inwoner van Sint Odiliënberg bekeurd voor veel te snel rijden. De jongen werd donderdagavond om 22.35 uur door een politiepatrouille gesignaleerd op de Sint Wirosingel. Zijn Golf GTI viel op omdat deze met veel uitlaatgeraas voorbij kwam. Hij werd door de patrouille een tijdje gevolgd, waarbij deze automobilist met snelheden van 75 tot 100 km/u over de Sint Wirosingel reed. Hij werd in Sint Odiliënberg staande gehouden en kreeg voor deze snelheidsovertreding een proces-verbaal aangezegd. Tevens is hij gewaarschuwd dat de politie hem opneemt in het Golfslagproject.

Het project Golfslag, dat in 2001 startte, richt zich op jeugdige automobilisten tussen 18 en 25 jaar, die vaak door hun rijgedrag een groot verkeersgevaar betekenen voor andere weggebruikers en zichzelf. Politiesurveillances besteden extra aandacht aan deze groep weggebruikers en verzamelen informatie en meldingen over het gedrag van de doelgroep. Die informatie wordt in de politiecomputer zodanig opgeslagen dat ze gemakkelijk toegankelijk is voor alle politiemensen. Bij geconstateerde overtredingen wordt in eerste aanleg bekeurd. Overtreders krijgen vervolgens binnen enkele dagen een brief van de politiechef met de waarschuwing dat bij een volgend soortgelijk gedrag invordering van het rijbewijs volgt ingevolge art. 164 lid 3 Wegenverkeerswet. Verder volgt bij dit onaangepast of agressief rijgedrag een mededeling ingevolge art. 130 Wegenverkeerswet (= vordering rijproef bij Centraal Bureau Rijvaardigheids-bewijzen). Bij een geconstateerde snelheidsovertreding van meer dan 50 km per uur moet de automobilist onmiddellijk zijn rijbewijs inleveren. In overleg met de officier van justitie kan ook zijn auto inbeslag worden genomen.

In het politiedistrict Weert:

Leden van het verkeershandhavingsteam hebben in het politiedistrict Weert in de afgelopen week in totaal 13.116 automobilisten gecontroleerd op hun snelheid. Hiervan hebben 967 weggebruikers een proces-verbaal gekregen. De controles vonden plaats in Haelen, Neer en Weert. De hoogste snelheid die met de radarauto werd gemeten, was op woensdag 10 maart op de Ringbaan Noord in Weert: 138 km/u waar 70 km/u de limiet is.

Tijdens een controle op de Ringbaan Noord en de Eindhovenseweg is woensdagavond van drie automobilisten het rijbewijs ingevorderd. Medewerkers van het Verkeershandhavingsteam controleerden op de genoemde wegen de snelheid. Een 31-jarige man uit Deurne overschreed de maximale limiet op de Ringbaan Noord met 55 km per uur, een 28-jarige Weertenaar reed op datzelfde wegvak 63 km per uur te hard, terwijl op de Eindhovenseweg een 38-jarige Weertenaar met 126 km per uur de laserguncontrole passeerde. 11 Bestuurders zijn bij een staande controle geverbaliseerd voor het niet dragen van de verplichte autogordel.

In het politiedistrict Venray:

Leden van het verkeershandhavingsteam hebben in het politiedistrict Venray in de afgelopen week in totaal 316 automobilisten gecontroleerd op hun snelheid. Hiervan hebben 58 weggebruikers een proces-verbaal gekregen. De controles vonden plaats in Ottersum en Well. 2 Bestuurders zijn bij een staande controle geverbaliseerd voor het niet dragen van de verplichte autogordel.