Gemeente Dordrecht

Persbericht Dordrecht
De persberichten zijn een uitgave van de afdeling Communicatie van de gemeente Dordrecht Adres redactie:

Afdeling Communicatie
Postbus 8
3300 AA Dordrecht

Echte bikkels gevonden op het Statenplein
Het `Kunststukje van de week' bestaat deze maand uit echte Bikkels tentoongesteld uit de Late Middeleeuwen. Bikkels zijn sprongbeentjes uit de achterpoten van een schaap.

In het najaar van 1997 zijn de 3 cm grote botjes gevonden op het Statenplein. De sprongbeentjes bleven na de slacht over. Sommige sprongbeentjes kregen een tweede leven: als spelmateriaal. Met de schapenbotjes kon worden gebikkeld, een rustig spel waarbij het vooral aankwam op concentratie en behendigheid.

Vanaf donderdag 15 januari 2004 is er een nieuw 'kunstukje van de week' te bezichtigen in de hal van Het Stadskantoor: het sluitstuk van een naaldenkoker uit de 16e eeuw. Dit sluitstuk is gevonden met behulp van een metaaldector tijdens het archeologisch onderzoek op het Statenplein in 2000.

DeEen naaldenkoker bestond aanvankelijk uit twee in elkaar schuivende delen:. Het een deksel en een koker. Het deksel ! dat in Het Stadskantoor staat is d us slechts één deel van het geheel. Vroeger werden nNaaldenkokers konden rond de hals worden gedragen. Tegen het eind van de Middeleeuwen werd hetvormden ze dan ook een goede bewaarplaats voor naaigerei. Het Dordts Archeologisch Centrum verrast iedere maand een groot publiek met een andere, bijzondere archeologische vondst: het 'Kunststukje van de week'. Dit kunststukje is te vinden in de hal voor de Stadswinkel, Spuiboulevard. De openingstijden van het Stadskantoor zijn maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.30 uur, en donderdagavond van 18.00 uur - 19.30 uur.

Het Dordts Archeologisch Centrum verrast iedere maand een groot publiek met een andere, bijzondere archeologische vondst. Het 'kunststukje van de week' is te vinden in de hal voor de Stadswinkel. De openingstijden van het Stadskantoor zijn maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.30 uur, en donderdag avond van 18.00 uur - 19.30 uur.

Ge&!
#239;nteresseerden kunnen meer inf ormatie over het 'Kunststukje van de week' en andere archeologische vondsten vinden op www.dordrecht.nl/archeologie