Vlaamse overheid

Net als voor de federale verkiezingen van mei 2003 engageren alle Vlaamse ministers zich ertoe strenge regels na te leven voor wat betreft hun externe communicatie tijdens de sperperiode vóór de Vlaamse en Europese verkiezingen van 13 juni. De Vlaamse regering heeft hiertoe een gedragscode goedgekeurd die aangeeft welke communicatie-initiatieven wel en welke niet aanvaardbaar worden geacht. Deze gedragscode is uiteraard enkel van toepassing op initiatieven en producten van diensten of instellingen waarvoor zij bevoegd zijn, en niet op initiatieven die vanuit hun persoonlijke verkiezingsuitgaven of die van hun partij worden bekostigd.

De gedragscode die de Vlaamse regering zichzelf oplegt, is explicieter en concreter dan de federale wet op verkiezingsuitgaven. Dat betekent bijvoorbeeld dat de ministers erop zullen toezien dat nieuwe spots, advertenties, folders, brochures, periodieken of andere campagnemiddelen enkel verschijnen zonder naams- vermelding, beeltenis of titulatuur van de minister. Een woord vooraf kan - tijdens deze sperperiode - niet worden ondertekend door een bij naam of titulatuur genoemde minister. Ook de verspreiding van een uitnodiging vanwege een minister voor een manifestatie wordt niet toegestaan.

De gedragscode bevat ook strikte uitzonderingen. Zo kan een minister wel een interview toekennen aan een krant, tijdschrift of omroep, voor zover het gratis en in het kader van de redactionele bijdragen opgenomen wordt in een gewone aflevering van de krant, het magazine of het programma. Hij/zij kan ook persmededelingen verspreiden, een persconferentie beleggen en deelnemen aan een verkiezingsdebat op radio en TV.

Met de nu goedgekeurde gedragscode legt de Vlaamse regering zichzelf duidelijke en gemakkelijk controleer- bare regels op, om te vermijden dat haar communicatie in verkiezingstijd ook maar het vermoeden zou opwekken verkiezingspropaganda te zijn.

De sperperiode start op 13 maart 2004.

De gedragscode wordt op het internet gepubliceerd op www.vlaanderen.be/overheidscommunicatie .

persinfo : Tom Ongena, woordvoerder van de minister-president - tel. 02 553 29 11 e-mail: persdienst.somers@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---