Vlaamse overheid

Op voorstel van Renaat LANDUYT, minister-vice president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, hechtte de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet houdende buurt- en nabijheidsdiensten.

Buurt- en nabijheidsdiensten kunnen zowel persoons- gebonden als collectieve diensten zijn, die een positieve impact hebben op de buurt- of wijkontwikkeling, de kwaliteit van het leven verhogen of ten goede komen aan de gemeenschap.

De buurt- en nabijheidsdiensten spelen in op de bestaande noden en behoeften van mensen of buurten die nu nog niet ingevuld zijn. Het gaat onder meer over: fietsenverhuur, vervoerdiensten voor minder mobiele personen, boodschappendiensten, klusjesdiensten bij mensen thuis, naai-, was- en strijkateliers, sociaal restaurants, groen- en natuuronderhoud, .

De afgelopen twee jaar werden door minister Landuyt niet minder dan 63 projecten gesteund, goed voor de tewerkstelling van 570 mensen.

De meerwaarde van de buurt- en nabijheidsdiensten situeert zich op vier vlakken. Ten eerste bieden deze activiteiten heel wat mogelijkheden voor de laag- geschoolde werkzoekenden. Ten tweede kan hierdoor een deel van het zwarte en grijze circuit in reguliere arbeid worden omgezet. Ten derde verhogen deze diensten de kwaliteit van het leven en ten slotte versterken ze de sociale samenhang.

"De projectexperimenten hebben hun nut en meerwaarde bewezen. Dit decreet beoogt een specifieke erkenning voor de buurt -en nabijheidsdiensten. Op die manier wordt er duidelijkheid gecreëerd en kan er uit worden afgeleid dat een dergelijke dienst aan bepaalde 'kwaliteitseisen' voldoet," aldus de minister.

Over het voorontwerp van decreet wordt nog advies ingewonnen bij de SERV en de Raad van State.

persinfo : Griet Deprest, woordvoerster van minister Landuyt - tel. 02 553 25 11
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---