Rijksvoorlichtingsdienst

Titel: MINISTERRAAD: Plan van aanpak nieuw ziektekostenstelsel gereed

Afzender: RVD/DG Rubriek: Binnenland Datum en tijd: 12-03-2004 16:03

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
12 maart 2004

PLAN VAN AANPAK NIEUW ZIEKTEKOSTENSTELSEL GEREED

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een plan van aanpak, waarin is vastgelegd welke stappen moeten worden gezet voor de invoering in 2006 van een verplichte standaardverzekering voor de curatieve zorg . Er komt een samenhangend pakket aan wettelijke maatregelen die in het parlement moeten worden behandeld. Centraal daarbij staat de nieuwe Zorgverzekeringswet die naar verwachting in september 2004 bij de Tweede Kamer wordt ingediend.

Doel van de stelselwijziging is te komen tot een beter presterende gezondheidszorg: meer kwaliteit, meer klantgerichtheid, meer doelmatigheid en minder bureaucratie. Het kabinet wil dat de gezondheidszorg op lange termijn voor alle burgers toegankelijk en betaalbaar blijft. Dat kan mede worden bereikt door de introductie van gereguleerde marktwerking in delen van de gezondheidszorg. Het kabinet wil de verantwoordelijkheden in de gezondheidszorg verleggen van de rijksoverheid naar burgers en partijen in het veld (zorgverzekeraars, zorgverleners). De invoering van gereguleerde marktwerking zal op een zorgvuldige en verantwoorde manier moeten gebeuren. Daarbij zal zorgvuldig worden bezien welke onderdelen van de gezondheidszorg wel of niet geschikt zijn voor gereguleerde marktwerking. Hiervoor zullen verschillende wetten en regels moeten worden aangepast.

Het kabinet kiest voor een privaatrechtelijk vormgegeven wettelijke zorgverzekering met sterke publieke waarborgen. Verzekeraars zullen alle verzekerden moeten accepteren, ongeacht leeftijd of gezondheidssituatie. Verder mogen verzekeraars geen hogere premie vragen aan oudere mensen of mensen met hoge ziektelasten. Daarnaast zal de overheid het wettelijk verzekerd basispakket blijven vaststellen. Om er voor te zorgen dat er geen ongewenste inkomenseffecten ontstaan als gevolg van het ziektekostenstelsel komt er per 1 januari 2006 een inkomensgerelateerde zorgtoeslag.

RVD, 12.03.2004