Vlaamse overheid

De Vlaamse regering keurde op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen VANDERPOORTEN een besluit principieel goed betreffende de controle op de inschrijvingen van leerlingen in het secundair onderwijs.

Door dit besluit wordt het voor topsportleerlingen in een niet-topsportstudierichting in de eerste graad van het secundair onderwijs mogelijk om 40 in plaats van 20 halve dagen gewettigd afwezig te zijn op school. Die dagen kunnen ze wijden aan stages en/of wedstrijden.

Met deze beslissing geeft de Vlaamse regering een duidelijk teken dat ze jonge talentrijke sporters, ook diegenen die niet in een topsportstudierichting zitten, meer faciliteiten willen bieden om zich toe te leggen op hun sport. Dit besluit laat de regeling voor de eerste graad van het secundair onderwijs ook nauwer aansluiten bij de regeling voor de tweede en derde graad. Daar kunnen leerlingen die een topsportstatuut hebben en niet in een topsportrichting zitten nu al 40 halve dagen gewettigd van school blijven.

Ter herinnering, voor topsporters die in een topsportstudierichting zitten, bestaat er een andere regeling. In de eerste graad kunnen zij 90 en in de tweede en derde graad 130 halve dagen gewettigd van school blijven.

Over het besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---