Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS:

De Vlaamse regering kent 275.000 euro subsidie toe aan het Fonds voor Externe Communicatie van de federale overheid voor de co-organisatie en cofinanciering van de Internationale Conferentie Federalisme 2005.

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS, van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Jef TAVERNIER:

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse regering haar standpunt inzake het voorstel van decreet van de Vlaamse volksvertegen- woordigers Patrick Lachaert, Jacky Maes, Johan Malcorps en Jos Bex over de organisatie van de ruimtelijke ordening en het decreet betreffende de milieuvergunning. Doel van het voorstel is dat voor sommige gemengde projecten (waar zowel een voorafgaande stedenbouwkundige als een milieuvergunning vereist is), de milieuvergunning tevens als stedenbouwkundige vergunning geldt.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN:

De Vlaamse regering wijzigt principieel het subsidiebesluit van scholen in het gewoon en buitengewoon basisonderwijs. De datum voor het indienen van een erkennings- en/of financierings- of subsidieaanvraag wordt met twee maanden vervroegd. Hierdoor is het mogelijk om de erkenningprocedure tijdig af te ronden. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt ten aanzien van drie voorstellen van decreet over de jeugdhulpverlening. Met deze decreten wordt een stap gezet in de richting van een meer vraaggerichte jeugdhulp in Vlaanderen. Die stelt de cliënt met zijn hulpvraag centraal en organiseert zich flexibel met dat doel voor ogen. Tevens wordt de rechtspositie van de minderjarigen, over de sectoren heen, duidelijker. Tot slot beoogt de wijziging van de decreten van bijzondere jeugdzorg een vereenvoudiging van de procedure bij het optreden in gevallen van hoogdringendheid.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse regering keurt principieel het subsidiebesluit goed van strategische projecten in het kader van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Dit besluit heeft tot doel de strategische projecten te stimuleren door enerzijds de projecten te erkennen, en anderzijds door de coördinator, verantwoordelijk voor de implementatie van deze erkende projecten, te subsidiëren. Er zal nog advies worden ingewonnen bij de Raad van State.


* * *

In het kader van de wetsmatiging beslist de Vlaamse regering principieel tot opheffing van vier verouderde uitvoeringsbesluiten inzake ruimtelijke ordening. Het opheffingsbesluit wordt nu voor advies voorgelegd bij de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering gaat middelen van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) aanwenden voor het Plinius- project in Tongeren aanwenden. De NV LISOM zal de besteding van de Vlaamse middelen controleren.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie en de werkwijze van de Hoge Raad voor Herstelbeleid. Die Hoge Raad wordt ingevoerd om een uniform handhavingsbeleid inzake ruimtelijke ordening te bevorderen voor wat bouwovertredingen betreft die dateren van voor 1 mei 2000. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT en van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

Het Vlaamse Klimaatbeleidsplan voorziet het afsluiten van benchmarketingconvenanten met de energie-intensieve industrie als belangrijke maatregel om de CO2-emissie te verminderen door energiebesparing. Een convenant legt vast dat de Vlaamse overheid een aantal uitvoeringskosten op zich neemt. Door het hogere aantal deelnemende bedrijven in 2004 verhoogt de Vlaamse regering nu het budget van het Verificatiebureau Benchmarking Vlaanderen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Jef TAVERNIER:

Na advies van de SERV, de MiNa-Raad en de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening, beslist de Vlaamse regering opnieuw principieel tot vaststelling van het Vlaams reglement inzake milieueffect- en veiligheids- rapportage (MER-VR). Er zal een communicatiecampagne op het getouw worden gezet over de inwerkingtreding en toepassing van het besluit, na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

Op 9 mei 2003 keurde de Vlaamse regering principieel het voorontwerp van decreet goed tot wijziging van artikel 464, 1°, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen. Met deze wijziging beoogt zij terug te keren naar een vroeger arrest van de Raad van State van 3 april 1990 dat een aanvullende gemeentebelasting, gebaseerd op het kadastraal inkomen toestaat. Dit voorontwerp van decreet
- geïnspireerd door de problematiek van de gemeente Lanaken - werd voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Nu neemt de Vlaamse regering akte van dit advies.


* * *

De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt in verband met het verzoekschrift aan het Vlaams Parlement ingediend door Eric Van As over de inning van een waarborg door gemeenten bij het afleveren van een bouwvergunning. Bedoeling is de inning van dergelijke waarborgen te verbieden.


* * *

De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt in verband met het verzoekschrift aan het Vlaams Parlement ingediend door Arthur De Decker over de reglementering inzake gemeentelijke volksraadpleging. Hij wil in die reglementering strafbepalingen voorzien zoals die ook zijn opgenomen in het Algemeen Kieswetboek. Bedoelde strafbepalingen zijn gericht op personen die handelingen stellen die niet in overeenstemming gebracht kunnen worden met een normaal verloop van de kiesverrichtingen.


* * *

Het vakantiegeld van het personeel van de lokale besturen is geregeld in het besluit van de Vlaamse regering van 13 september 2002. Het vakantiegeld van burgemeesters en schepenen wordt nog steeds berekend volgens regels van het koninklijk besluit van 16 november 2000. Nu Vlaanderen bevoegd is voor de lokale besturen is het wenselijk dat het vakantiegeld van de lokale mandatarissen aansluit op het vakantiegeld van het personeel van hun eigen bestuursniveau. De Vlaamse regering keurt daarom principieel het besluit goed dat het vakantiegeld van de burgemeesters en schepenen vastlegt volgens de regels van het besluit van 13 september 2002. Er zal hierover nog advies worden ingewonnen bij de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering kent volgende algemene werkingssubsidies toe voor het seizoen 2003-2004: 22,9 miljoen euro aan de organisatie voor Nederlandstalige dramatische kunst, 9,3 miljoen euro aan de kunstencentra, 2,4 miljoen euro aan de festivals voor podiumkunsten en 4,2 miljoen euro aan de organisaties voor dans.


* * *

De Vlaamse regering keurt het huishoudelijk reglement goed van de raden voor cultuur, kunsten en volksontwikkeling en cultuurspreiding.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de eigendomsoverdracht van de culturele centra Everna (Evere) en De Kleun (Neder-over-Heembeek) door de Staat aan de Vlaamse Gemeenschap.


* * *

De Vlaamse regering neemt akte van de engagementen van de Vlaamse overheid als werkgever ten aanzien van een initiatief tot stimulering van de arbeidsdeelname van gehandicapten. De Vlaamse overheid engageert zich werk te maken van evenredige arbeidsdeelname in de eigen organisatie en wil in dit verband tegen 2010 naar een globale 4,5% aanwezigheid van mensen met een erkende arbeidshandicap in haar totale personeelsbestand.


* * *

De Vlaamse regering keurt het Positieve Actieplan 2004 goed ter bevordering van gelijke kansen en een evenredige vertegenwoordiging van mannen/vrouwen, allochtonen en personen met een handicap in de Vlaamse
overheidsadministratie.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de eigendomsoverdracht van de Molen Ter Rijst (Herzele), ook gekend als de Buyssemolen, door de Staat aan het Vlaamse Gewest.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT:

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit inzake de exploitatie en de tarieven van de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn (VVM). Dit exploitatie- en tarievenbesluit bundelt de voorwaarden waaraan de VMM, de privé-exploitanten, de gemeenten, de wegbeheerders, de reizigers en de andere weggebruikers moeten voldoen bij de organisatie van geregeld vervoer. Deze voorwaarden moeten de basis leveren voor een kwaliteitsvolle dienstverlening en voor een efficiënte organisatie van het geregeld vervoer in Vlaanderen. De verplichtingen ten aanzien van De Lijn zijn complementair aan de bepalingen in het uitvoeringsbesluit basismobiliteit, het netmanagement en het rapporterings- besluit. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

De Vlaamse regering engageert er zich toe bij elk nieuw ontwerp van reglementering of beleidsmaatregel die ter beslissing zal worden voorgelegd, rekening te houden met de sectorspecifieke doelstellingen en concrete maatregelen voor 2004 zoals opgenomen in het Vlaams actieplan Armoedebestrijding.


* * *

In het kader van het Vlaamse inburgeringsbeleid keurt de Vlaamse regering een besluit goed dat de criteria bepaalt met betrekking tot het vormingsprogramma en de trajectbegeleiding, meer bepaald voor het onderdeel maatschappelijke oriëntatie en de trajectbegeleiding aangeboden op het onthaalbureau aan de meerderjarige nieuwkomer.


* * *

In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse regering respectievelijk 152.000 euro, 155.000 euro en 346.000 euro subsidie toe aan vzw Albezon (Gent), vzw Vormingscentrum Begeleiding van het Jonge Kind (Gent) en vzw Oranjehuis (Heule).

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

De Vlaamse regering kent economische expansiesteun toe aan nv Air Liquide Industry (Antwerpen), aan nv Alro (Dilsen-Stokkem) en aan nv Unilin Decor (Wielsbeke).

Op voorstel van Vlaams minister Jef TAVERNIER:

In uitvoering van het sociaal akkoord 2003-2006 wijzigt de Vlaamse regering principieel het personeelsstatuut van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. De wijzigingen betreffen onder meer de gefaseerde invoering van de verhoging van het vakantieloon en de integratie van een forfaitair weddecomplement in de salarisschalen. Het wijzigingsbesluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---