Gemeente Amsterdam

College van B&W akkoord met wijziging van het contract met UPC 12 maart 2004 - Martijn de Greve

Het college is akkoord gegaan met de resultaten van de onderhandelingen die de gemeente met UPC heeft gevoerd over de wijziging van het contract. Als ook de gemeenteraad instemt met de onderhandelingsresultaten, zal de exploitatieovereenkomst zoals die sinds 1995 bestaat op een groot aantal punten worden gewijzigd. UPC en de gemeente zijn onder andere overeengekomen dat UPC EUR 4,5 miljoen aan de gemeente betaalt voor het afkopen van rechten uit het oude contract: het prioriteitsaandeel, het terugkooprecht op het Amsterdamse kabelnetwerk en de reservering van 10% van de netwerkcapaciteit voor de gemeente. Daarnaast hebben de partijen afgesproken dat UPC de komend negen jaar jaarlijks EUR 2 miljoen aan Salto blijft betalen. Via Salto zenden de lokale media, zoals AT5 en MTNL, uit.

Uitgangspunt bij de contractswijziging is dat de nationale wet- en regelgeving bepalend is voor de exploitatie van het kabelnetwerk van UPC. Dit betekent dat de gemeente, in lijn met de uitspraak van de rechter in de door Wageningen aangespannen bodemprocedure, niet langer invloed heeft op de tarieven voor het standaardpakket.

UPC zal het tarief voor het standaardpakket in Amsterdam dit jaar in twee stappen in lijn brengen met het door UPC landelijke geharmoniseerde tarief van 12,77 euro (exclusief BTW). Deze stappen zullen als volgt genomen worden:

* 1 mei 2004 EUR 11,84 exclusief BTW
* 1 oktober 2004 EUR 12,77 exclusief BTW

UPC is niet voornemens om - behoudens onvoorziene omstandigheden - deze ontwikkeling te laten volgen door een substantiële tariefsverhoging per 1 januari 2005. UPC heeft verzekerd dat de komende zeven jaar de twee kanalen van Salto in het Amsterdamse standaardpakket blijven.

Gene Musselman, Managing Director van UPC Nederland: "Ik ben tevreden met de uitkomst van de besprekingen, die intensief en constructief waren. Naast hetgeen dat door landelijke wet- en regelgeving en de uitspraak van Wageningen wordt bepaald, is er een oplossing gevonden voor specifiek Amsterdamse elementen in het contract."

Wethouder Lokale Media, Hannah Belliot laat weten eveneens zeer content te zijn met de uitkomst van de onderhandelingen : "Het contract met UPC liep nog tot medio 2005. Ook de uitspraak van de rechter in de Wageningse bodemprocedure is voor mij reden geweest om met UPC de nieuw ontstane situatie op een constructieve wijze te bespreken. Het is ook aan UPC te danken dat we daar op een voor beide partijen zeer bevredigende wijze zijn uitgekomen"

Behandeling in de raadscommissie vindt plaats op 1 april, waarna zo snel mogelijk behandeling in de gemeenteraad plaatsvindt.

Pb-049

© Gemeente Amsterdam