PERSBERICHT - 2004-03-13

'Hike & Bike Finder' voor downloaden routes via het internet

Zwitserland legt zwaar accent op wandelen

In het derde jaar van zijn promotiecampagne voor de bergen legt Zwitserland Toerisme in 2004 de nadruk op het wandelen. Niet zonder reden. Afgezien van het feit dat Zwitserland een geweldige wandelinfrastructuur heeft, is wandelen weer helemaal in. Iedereen wandelt. Om verschillende redenen en op verschillende manieren.

Waarom wordt er steeds meer gewandeld? Onderzoeksinstituten houden het op de behoefte van de moderne mens aan meer contact met de natuur, bewegen voor de gezondheid, rust in je hoofd. Feit is dat outdoorshops steeds meer wandelattributen verkopen en dat het wandelpubliek jonger wordt. In Zwitserland is een op de drie wandelaars inmiddels tussen de 20 en 40 jaar.

Modern wandelen
De populariteit van het wandelen in Zwitserland is mede te verklaren door de enorme variatie aan wandelmogelijkheden voor mensen met de meest uiteenlopende interesses en sportieve ambitie. Er zijn cultuurhistorische paden, eductiepaden, meerdaagse bergroutes, tochten over een gletsjer, speel- en sprookjesroutes voor kinderen. Maar ook nieuwe vormen van wandelen en bijbehorend materiaal doen hun intrede: Nordic Walking is dé trend.

Swiss Alpine Walking
Kijk je naar de wandelmotieven, dan zijn er globaal vier wandeltypes te onderscheiden: het Friends-type, het Wellness-type, het Hightech-type en het Adventure-type. In Zwitserland komen in de zomer van 2004 de eerste concrete resultaten van het project Swiss Alpine Walkingop de markt, waarbij voor elk van de vier wandeltypes passende routes en wandelmogelijkheden worden aangeboden.

Wandelen op internet
Een nieuwe service van Zwitserland Toerisme is de Hike & Bike Finder, die vanaf medio maart 2004 op www.MySwitzerland.com staat, de ideale hulp bij het voorbereiden van een wandelvakantie in Zwitserland. Honderd van de mooiste tochten staan beschreven, met foto's, moeilijkheidsgraad, hoogteprofiel en downloadbare GPS-coördinaten en topografische kaart op A4-formaat.

Informatie
De brochure Bergen. © 2004 en het miniboekje Wandelen. Op stap in het Wallis zijn de belangrijkste nieuwe publicaties in het Nederlands over wandelen in Zwitserland. Ze zijn verkrijgbaar bij het callcenter van Zwitserland Toerisme, telefoon 00 800 100 200 30. Tips voor wandelroutes en -arrangementen zijn te vinden op www.MySwitzerland.com

WANDELEN OP HET WEB
Hike Finder op www.MySwitzerland.com
Honderd van de mooiste wandelingen in Zwitserland: beschrijving van de tocht, moeilijkheidsgraad, foto's, hoogteprofiel en downloadbare GPS-coördinaten en topografische kaart op A4-formaat. Zwitserland is het eerste land dat een dergelijke service biedt. Gelijktijdig wordt dit voorjaar de Bike Finder met 50 mountainbikeroutes gelanceerd op de website van Zwitserland Toerisme.

www.alpenonline.ch
Wandelingen naar hutten en van hut tot hut worden door de Zwitserse Alpenclub SAC op www.alpenonline.ch gepresenteerd. Routes, ingetekend op kaartuitsneden op verschillende schaalgrootte, informatie over klimstukken, pasovergangen, ov-tijdschema's voor aanreis, adressen en verdere gegevens van de hutten, adressen van alpentaxi-adressen, bagagedepots, verwijzing naar verkrijgbaar kaartmateriaal, kortom een ideale thuisplanner voor de ervaren bergwandelaar.

NIEUWE WANDELPUBLICATIES
Wandelen. Op stap in het Wallis. 2004
Miniboekje over wandelen in het zonnige Zwitserse kanton Wallis. 30 pagina's, Nederlandstalig. Beschrijving van themawandelingen, waaronder de nieuwe meerdaagse Tour du Grand St-Bernard. Verder informatie over tien wandelbestemmingen met elk een wandeltip. Aan te vragen bij Zwitserland Toerisme, telefoon 00 800 100 200 30 (gratis).

Bergen. © 2004
124 pagina's dikke brochure, ook Nederlandstalig, over het mooiste in de Zwitserse bergen, met veel foto's: het (nieuwe) wandelen, fietsen en mountainbiken, reizen met openbaar vervoer, boordevol tips voor tochten en themapaden, geheime plekjes en arrangementen wandelen en fietsen zonder bagage. Aan te vragen bij Zwitserland Toerisme, telefoon 00 800 100 200 30 (gratis).