Openbaar Ministerie

13 maart 2004

OM doet niets met aangifte tegen wethouder

Het Openbaar Ministerie maakt geen werk van een aangifte, die twee raadsleden van GroenLinks in Spijkenisse eerder deze week hebben gedaan tegen wethouder Gert Jan t Hart van de partij ONS. Volgens het OM zijn er geen strafbare feiten gepleegd.

Volgens de beide raadsleden heeft de wethouder in strijd gehandeld met artikel 15 van de gemeentewet. Dit omdat hij via een tussenpersoon een gemeentelijke drukorder zou hebben willen toespelen aan partijgenoot, raadslid én ondernemer Marco Jongeneel.

Het bewijs voor deze stelling denken de twee raadsleden in handen te hebben, omdat zij in bezit zijn van een geluidsopname van een gesprek van wethouder t Hart met een collega-wethouder. Op die opname is te horen dat t Hart zinspeelt op een constructie om zijn partijgenoot de opdracht alsnog te gunnen.

Ondernemer en raadslid Jongeneel had de drukorder voor een serie huis-aan-huis-kranten over veiligheid aanvankelijk al binnengehaald, omdat hij tijdens de offerteronde als goedkoopste uit de bus kwam. Toen de eerste twee kranten bijna klaar waren greep burgemeester Broekhuis in. Hij ontdekte dat de gemeente zaken deed met het raadslid, hetgeen bij wet verboden is. Volgens gemeentesecretaris Joop Pol van Spijkenisse was de ambtenaar die de offerteprocedure afhandelde daarvan niet op de hoogte.

De twee GroenLinks-raadsleden stellen nu dat t Hart vervolgens heeft getracht de wet te omzeilen. Omdat het college niets met deze informatie deed, stapten de politici naar de politie. Maar volgens het OM levert het gebeurde - voor zover artikel 15 hier al zou worden overtreden - geen strafbaar feit op.

In artikel 15 van de Gemeentewet wordt bepaald van welke activiteiten een raadslid zich dient te onthouden.
Bron: www.binnenlandsbestuur.nl