Politie Groningen

Persberichten zaterdag 13 maart 2004

Provincie Groningen 13-03-2004 -

Stadskanaal: vandalen aangehouden
De politie heeft vrijdagnacht aan de Kinglaan in Stadskanaal twee 20-jarige mannen, beiden uit Stadskanaal aangehouden. De mannen vernielden aan de Gelderselaan een spiegel van een geparkeerde auto. Een omwonende zag dat en ging de twee achterna. Daarbij zag hij de verdachten aan de Belgiëlaan nogmaals een spiegel van een auto vernielden en direct daarop een raam van een woning ingooiden. De getuige sprak surveillerende politiemensen aan maar was de verdachte inmiddels uit het oog verloren. Politiemensen troffen de mannen aan op de Kinglaan en op basis van de signalementen werden ze aangehouden. Bij een onderzoek in de buurt troffen politiemensen zes vernielde autos aan. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en na verhoor heengezonden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Ter Apelkanaal: man steelt bushaltebord
Tijdens de surveillance zagen politiemensen vrijdagnacht aan Ter Apelkanaal Oost een man fietsen die in een fietstas een bushaltebord vervoerde. De man werd aangesproken en verklaarde aanvankelijk niet te weten hoe het bord in zijn fietstas kwam. Daarop werd hij, een 21-jarige man uit Groningen, aangehouden. Onderweg naar het bureau constateerden de agenten dat er bij een bushalte aan Zandberg in Ter Apelkanaal een bord miste. De verdachte verklaarde daarop dat het bord daar inderdaad weg was genomen. Volgens zijn zeggen waren een aantal andere bij de diefstal betrokken. De politie onderzoekt dit. De verdachte is na het afleggen van een verklaring heengezonden.

Veendam: dronken man aangehouden
Tijdens een bemiddelingspoging in een ruzie tussen twee broers heeft de politie vrijdagavond aan de Kerkstraat in Veendam een 30-jarige man uit Veendam aangehouden. De verdachte had ruzie met zijn broer (36) over een geldkwestie. Bij de komst van de politie had de broer van de verdachte diens woning inmiddels verlaten en het gelukte de agenten de verdachte te kalmeren. Toen de politiemensen echter vertrokken kwam de verdachte achter hen aan met de mededeling dat hij wist waar zijn broer was en dat hij het geschil onmiddellijk ging oplossen. De man verkeerde echter zodanig onder invloed van alcohol dat dit naar oordeel van de agenten geen optie was. Omdat escalatie van het conflict te voorzien was werd de verdachte daarop aangehouden voor openbare dronkenschap. Hij is meegenomen naar het bureau en ingesloten.

Drieborg: kleine hennepkwekerij
Politiemensen troffen vrijdagmiddag in een woning aan Drieborg in Drieborg twee kleine hennepkwekerijtjes aan. In totaal werden 73 hennepplantjes en de daarvoor benodigde kweekapparatuur in beslag genomen. Tegen de bewoner van het pand (55) is wordt proces-verbaal opgemaakt.

Midwolde: automobilist onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie vrijdagnacht aan de Noorderweg in Midwolde een 34-jarige man uit Tolbert aangehouden. De man reed in zijn auto en bleek bij een politiecontrole te veel te hebben gedronken. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.12 promille werd gemeten. De verdachte is na verhoor met een proces-verbaal en een rijverbod van 5 uur heengezonden.

Lauwerzijl: beschonken bestuurder
Aan de Stadsweg in Lauwerzijl heeft de politie vrijdagavond een 68-jarige man uit Zoutkamp aangehouden. De man reed slingerend en opvallend langzaam in zijn auto. Bij controle bleek hij te hebben gedronken. De ademanalyse aan het politiebureau leverde een score op van 1.97 promille. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Hij is na verhoor met een rijverbod van 11 uur heengezonden.

Appingedam: vrouw vechten
Wegens mishandeling heeft de politie vrijdagmiddag in de Klaas Bosstraat in Appingedam een 20-jarige vrouw uit die plaats aangehouden. De verdachte heeft al langere tijd onenigheid met een andere bewoonster van de Klaas Bosstraat. Deze vrouw (23) werd vrijdagmiddag bij thuiskomst door de verdachte aangesproken. De ontmoeting liep vrijwel onmiddellijk uit de hand, waarbij het slachtoffer door de verdachte werd geschopt. Het slachtoffer kwam te vallen en werd daarna ook nog door een derde vrouw, die bij de verdachte was, geschopt. De verdachte is meegenomen en na verhoor heengezonden. De politie doet onderzoek naar de twee verdachte.

Uithuizen: mishandeling en poging doodslag
Een 31-jarige man uit Groningen meldde zich vrijdagavond bij de politie in Groningen nadat hij kort daarvoor aan de Borgweg in Uithuizen een man omver had gereden. De verdachte was in Uithuizen om zijn dochter op te halen. Hij kreeg ruzie met de bewoner van het pand aan de Borgweg en ging boos weg. Het slachtoffer, een 38-jarige man uit Uithuizen, eveneens bewoner van de woning aan de Borgweg wilde dat verhinderen en ging achter de auto van de verdachte staan. Die deerde dat echter niet en reed over het slachtoffer heen. De man liep letsel op aan een been en aan een hand. De verdachte ging er vandoor en meldde zich in aan het politiebureau aan de Diamantlaan in de Stad. Hij is aangehouden voor mishandeling en poging tot doodslag en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: zinloos geweld; politie zoekt getuigen
Aan de Kerklaan in Groningen is vrijdagnacht een 22-jarige man uit Groningen mishandeld. De man was op de fiets op weg naar huis en werd ingehaald door een groep van vijf fietsers. Eén van hen bleef naast het slachtoffer fietsen en schold hem uit. Toen het slachtoffer daar niet op reageerde werd hij tot stoppen gedwongen en door de andere fietser geslagen. Hij kwam te vallen en werd daarna geschopt door zijn belager. Inmiddels waren ook de andere fietsers bij het tweetal komen staan. Terwijl hij op de grond lag werd het slachtoffer nog meerdere keren door zijn belager, die legerkisten droeg, geschopt. Hij werd een aantal keren aan het hoofd en in het gezicht geraakt en verloor het bewustzijn. Toen hij weer bijkwam waren de belager en zijn kompanen verdwenen. Wel was zijn fiets vernield. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht waar ernstig letsel aan zijn gebit werd geconstateerd. De politie zoekt getuigen van deze ernstige mishandeling. Mensen die iets gezien hebben of anderszins informatie over dit misdrijf kunnen geven worden verzocht contact op te nemen met de politie, telefoon: 0900 8844.

Groningen: Fries aangehouden
De politie heeft vrijdagnacht aan de Grote Markt in Groningen een 40-jarige man uit Sneek aangehouden. De man reed in zijn auto vanaf de Grote Markt de Oosterstraat in. Agenten maakten de man attent op het feit dat dit verboden is en sommeerden hem te keren. De man reed achter achteruit met zijn auto in de richting van de Gelkingestraat. Daar spraken politiemensen hem nogmaals aan. Daarbij bleek dat de man gedronken had. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse 1.57 promille alcohol gemeten. Daar bleek ook dat de verdachte een rijontzegging heeft tot mei 2004. Naast een proces-verbaal voor rijden onder invloed krijgt de man ook een bekeuring voor het rijden tijdens de ontzeggingperiode. De Fries is na verhoor heengezonden.

Groningen: fietsendief
In de Poelestraat in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 34-jarige man uit Groningen aangehouden. De man probeerde voor vijf euro een fiets te verkopen aan voorbijgangers. Bij onderzoek bleek de fiets enkele dagen geleden in Groningen te zijn gestolen. De verdachte bekende de diefstal en wilde de fiets verkopen om van de opbrengst sofdrugs te kunnen kopen. De man is na verhoor heengezonden. De fiets gaat terug naar de rechtmatige eigenaar.

Groningen: patatgooier aangehouden
Wegens baldadigheid heeft de politie vrijdagavond in de Peperstraat in Groningen een 16-jarige jongeman uit Groningen aangehouden. De knaap gooide patat naar te voet surveillerende agenten. Hij is na verhoor met een proces-verbaal heengezonden.

Groningen: vrouw vernielt ruiten
Aan de Godekenheerd in Groningen heeft de politie vrijdagavond een 28-jarige vrouw uit Groningen aangehouden. De vrouw wilde op bezoek bij een ex-vriendin. Die zag een rendez-vous echter niet zitten en weigerde open te doen. Dat zinde de verdachte niet en zij trapte het glas van de voordeur van de woning van de ex-vriendin kapot. Kort daarop verniel de verdachte ook nog het raam van de schuurdeur van dezelfde woning. De bewoonster belde de politie en agenten hielde de verdachte voor de woning aan. Ze werd meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: vrouw verlaat plaats ongeval
In haar woning in de St. Eustatiusstraat in Groningen heeft de politie vrijdagavond een 40-jarige vrouw aangehouden. De vrouw wordt ervan verdacht met haar auto aan de West-Indische kade in Groningen tegen een lantaarnpaal te zijn gereden en daarna te voet de plaats van het ongeval te hebben verlaten zonder dat ze het ongeval gemeld had. Ze werd thuis aangetroffen en bleek onder invloed van alcohol te verkeren. De vrouw werd meegenomen naar het bureau. Ze weigerde medewerking aan blaasproeven en ademanalyse. Na verhoor is de vrouw heengezonden. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt voor verlaten plaats ongeval en weigeren ademonderzoek.

Groningen: fietser gewond bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Kruising van de Nieuwe Ebbingestraat en de Noorderstationstraat in Groningen is vrijdagavond een 39-jarige man uit Groningen gewond geraakt. Het slachtoffer werd op zijn fiets aangereden door een auto, bestuurd door een 38-jarige man uit Groningen. De fietser kwam te vallen en liep borst en hoofdletsel op. Hij is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: poging diefstal politiefiets
In de Couperusstraat in Groningen heeft de politie vrijdagavond een 29-jarige man uit Groningen aangehouden. De man probeerde de fiets te stelen van een politieman die elders in de straat bezig was met zijn werkzaamheden. De man werd op heterdaad betrapt en meegenomen naar het politiebureau. Hij kreeg een flinke uitbrander en is na dat gesprek de straat weer op gestuurd.

Snelheidscontroles: VRIJDAG
Groningen: Beneluxweg Limiet: 70 km per uur, gecontroleerd: 735 voertuigen, aantal overtredingen: 38, hoogst gemeten snelheid: 103 km.

Holwierde/Delfzijl: N33/Provincialweg N362 Limiet:80 km per uur, gecontroleerd: 350 voertuigen, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 120 km.
Roodeschool: Hooilandseweg N363 Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 231 voertuigen, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 95 km.
Ten Boer: Provinciale Weg N360 Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 2160 voertuigen, aantal overtredingen: 71, hoogst gemeten snelheid: 57 km.
Usquert: Provinciale Weg N360 Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 207 voertuigen, aantal overtredingen: 23, hoogst gemeten snelheid: 108 km.