Ingezonden persbericht


'Intifada' Syrische Koerden
Leger schoot na voetbalwedstrijd 19 Koerden dood

Vrijdag 12-3-2004 is in de Syrisch Koerdische stad Kamisjli een opstand uitgebroken. Twee buro`s van de gehate geheime dienst zijn aangevallen, beelden en foto`s van president Assad zijn verbrand. Dit gebeurde nadat het leger in opdracht van de hoogste regionale bestuurder het vuur opende op een menigte Koerden nadat een voetbalwedstrijd tussen Kamisjli (koerdisch) en Fedoue (arabisch) was geeindigd in vechten waarbij 3 kinderen onder de voet zijn gelopen.
Dit is geen voetbal-zaak. Drie uur voor de wedstrijd namelijk, bedreigden 50 bussen met aanhangers van Fedoue met stenen en messen de Koerdische bevolking van Kamisjli en riepen: Leve Saddam! Allle Koerden dood!

Vanochtend, 13-3-2004, breidde de opstand, die wordt vergeleken met de Palestijnse intifada, zich uit naar andere steden. In Dirk, 100 km ten oosten van Kamisjli, vlakbij de grens met Iraaks koerdistan schoot het leger zojuist 4 Koerden dood, nadat een woedende menigte het gebouw van de geheime dienst aanviel en een legerbasis.
In Kamisjli, het centrum van de opstand zijn zojuist nog 2 doden gevallen, de stad is vol met tanks, helicopters in de lucht, de stad is door het leger afgesloten van de buitenwereld.
Zojuist komt bericht dat er weer 15 doden zijn gevallen in Kamisjli. Vanochtend ook demonstraties van 200.000 mensen in Aleppo en de Syrische hoofstad Damascus.

In 1962 zijn honderdduizenden Koerden staatloos verklaard, zij mogen geen huizen bezitten en de Koerdische regio wordt ge-arabiseerd. Veel Syrische Koerden zijn naar Duitsland gevlucht en ook naar Nederland.

Voor meer informatie Abdelselam Youssef (met directe contacten met Syrie) , woordvoerder Platform Syrische Koerden
info@syrischekoerden.nl

06-14893616