Politie Friesland

Politieberichten van 12/3 (13.00) t/m 13/3 (13.00)

Fryslân 13-03-2004 - Voor eventuele verdere informatie over deze berichten kunt u op werkdagen van 07.00 - 15.00 uur contact opnemen met het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 - 8844. Kortom, vanaf maandag 15 maart 07.00 uur.

Hijum: bromfietsperikelen
Vrijdag om 15.00 uur controleerde de politie een bromfietser die vanuit Ferwert naar Stiens reed. De bromfietser viel op omdat hij met hoge snelheid op de parallelweg van de Bredyk reed. De bestuurder bleek nog niet 16 te zijn, maar 15 en woonachtig in Stiens. Hij was dus niet in het bezit van een bromfietscertificaat en ook niet verzekerd. Hierop is de bromfiets in beslag genomen. Op de rollertestbank werd 1.9 kW gemeten.

Leeuwarden: overval
Vrijdag om 15.30 uur werd een sigarenwinkel aan de Vijzelstraat overvallen. De verdachte was weggerend in de richting van de Noorderweg. De politie heeft met drie eenheden de omgeving afgezocht. Een 54-jarige medewerker was alleen in de zaak, toen een man een pakje sigaretten wilde kopen. Hierna pakte de koper een mes en bedreigde hier de verkoper mee. Deze gaf hierop de bankbiljetten uit de kassa. De medewerker heeft aangifte gedaan.

A32/Wirdum: te snel, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag om 19.40 uur werd een 41-jarige automobilist uit Rottevalle aangehouden bij de stoplichten op de A32 bij Wirdum. De man had daarvoor met 177 km per uur gereden, terwijl ter plaatse 120 is toegestaan. Hierop is het rijbewijs van de man ingevorderd.

Fryslân: rijden onder invloed
Vrijdag om 21.35 werd een 31-jarige automobilist uit Dokkum aangehouden op de Hoofdweg te Broeksterwoude omdat de man in een onverzekerde auto reed. De man bleek ook te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 675 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs en de auto van de man werden in beslag genomen. Vrijdag om 21.55, Leeuwarderstraatweg te Heerenveen, 40-jarige automobilist uit Haskerdijken, blies 300 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.
Zaterdag om 00.20 uur, Hooiblokstraat te Sneek, 19-jarige bromfietser uit Sneek, was niet in het bezit van een geldig bromfietscertificaat, blies 520 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.
Zaterdag om 01.15 uur, Haskerveldweg te Joure, 19-jarige automobilist uit Heerenveen, blies 245 ug/l, rijverbod van een uur.
Zaterdag om 01.30 uur, Stephensonviaduct te Leeuwarden, 29-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 390 ug/l, rijverbod van drie uur. Zaterdag om 03.00 uur, De Bjirken te Harkema, 34-jarige automobilist uit Marum, blies 650 ug/l, rijverbod van zeven uur. Ook het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd.
Zaterdag om 03.15 uur, Johan Mauritsstraat te Sneek, 45-jarige automobilist uit Sneek, blies 445 ug/l, rijverbod van vier uur. De man uitte zich bij de controle op straat dermate beledigend richting de agenten, dat hij ook hiervoor een proces-verbaal krijgt.
Zaterdag om 02.45, Govert Flinckstraat te Wolvega, 39-jarige fietser uit Wolvega. De man kreeg eerst een bekeuring omdat hij zonder licht fietste. De man wilde daarna gewoon doorfietsen. Aldus geschiedde. Even later kwam de politie de fietser toevallig weer tegen. De man dook weg achter een tas, die hij bij zich had. Hij fietste heel langzaam en kwam uiteindelijk tegen de politiewagen tot stilstand. Dit leverde geen schade op. Hierop heeft de man geblazen op het bureau. Hij blies 700 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Vrijdag omstreeks 23.00 uur kreeg de politie een melding dat een 29-jarige inwoner van Leeuwarden meer dan gewone belangstelling toonde voor autos, die stonden geparkeerd aan de Annie Westlandstraat. Ter plaatse werd de man aangehouden. Ook werd een auto aangetroffen met een ingeslagen raampje. De verdachte is overgebracht naar het bureau, waar hij bekende het raampje te hebben vernield.

Drachten: bromfiets terug bij eigenaar
Zaterdag om 00.45 uur zag de politie een broomscooter rijden op de Stationsweg. Bestuurder was een 19-jarige inwoner van Drachten, die samen met twee passagiers op de bromscooter zat. Bij het zien van de politie gingen de drie er vandoor. Even later werden de twee passagiers aangehouden, twee inwoner van Drachten van 16 en 18. Zij kregen een bekeuring voor het meerijden zonder helm. Even later werd de bestuurder ook aangehouden. Nadat de drie naar het bureau waren gebracht, evenals de brommer, werden ze even later weer in vrijheid gesteld. Kort daarna meldde zich een 30-jarige inwoner van Drachten. Hij verklaarde dat zijn bromscooter was gestolen. De politie had goed nieuws voor de man, deze stond nog op het bureau en kon aan de rechtmatige eigenaar worden teruggeven.

Heerenveen: aanhouding na vernieling spiegel
Zaterdag om 00.45 uur werd een spiegel van een auto vernield. De auto stond geparkeerd op de Leeuwarderstraatweg. Dit werd gezien door een man die zijn hond uitliet. Deze ging met zijn auto achter de (vier) jongeren aan. Ook werd door deze getuige de politie gewaarschuwd. Hierop kon de vernieler, een 15-jarige inwoner Idskenhuizen, worden aangehouden.

Heerenveen: openlijke geweldpleging
Zaterdag om 01.10 uur haalde een 20-jarige inwoner van Heerenveen een cd uit zijn auto die stond geparkeerd op het Burgemeester Kuperusplein. Op dat moment komen enkele fietsers voorbij, waartegen de 20-jarige iets zegt. Er ontstaat een woordenwisseling, waarbij de drie tot vier fietser dreigen met meer fietsers terug te komen. Dit gebeurt even later ook. Een groep van acht nadert de inwoner van Heerenveen, een aantal heeft een riem om de vuist gebonden. Ook zwaaien enkelen met fietskettingen. De inwoner van Heerenveen krijgt hulp van enkele vrienden, die echter allen klappen krijgen tegen het hoofd, in de maag en tegen armen en benen. Op de Alma Tademalaan werden een 13- en een 14-jarige inwoner van Heerenveen herkend. Zij waren bij de mishandeling geweest en werden aangehouden. De aangever is even behandeld door de dokterswacht, evenals een 20-jarige Heerenvener, die ook aangifte heeft gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zaterdag om 02.30 uur werd een 20-jarige inwoner van Farmsum aangehouden op het zaailand. De man was zeer vervelend, zo sprak hij steeds voorbijgangers aan. De politie heeft de man diverse malen gevraagd zijn weg te vervolgen, samen met twee vrienden. Uiteindelijk werd de man gevorderd zich te verwijderen, maar hieraan wilde de man niet voldoen. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een van de twee vrienden, een 22-jarige inwoner van Farmsum, werd ook meegenomen, omdat hij een politieagente beledigde.

Eastermar: ongeval
Zaterdag om 01.30 uur reed een 19-jarige automobilist uit Kootstertille over de Bosweg. Hier vloog de auto uit de bocht, tegen een boom. De auto werd totaal vernield. De bestuurder liep een kapot sleutelbeen op, de passagier, een 17-jarige inwoner uit dezelfde woonplaats, klaagde over pijn in de rug. De twee droegen gelukkig de gordel. In het ziekenhuis in Drachten is van de bestuurder een bloedproef genomen. De mannen konden kort na behandeling weer naar huis. De bestuurder bleek niet in het bezit van een rijbewijs te zijn.

Heerenveen: aanhouding verdachte
Zaterdag om 03.0 uur werd door een beveiligingsmedewerker een 32-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op de Uraniumweg. De man had geprobeerd diesel uit een vrachtwagen te pompen. Zo had hij al zeven volle jerrycans met diesel en twee lege jerrycans om zich verzameld. De benzinedop van de vrachtwagen was bij deze actie beschadigd. De man is overgedragen aan de politie, die de man naar het bureau heeft gebracht, alwaar de man is ingesloten. Aangifte is gedaan door een 37-jarige inwoner van Katlijk.

Drachten: inbraak woning
In de vroege zaterdagochtend is ingebroken in een woning aan de Torenstraat. Men kwam binnen door een raam te forceren. In de woning zijn alle kasten doorzocht. Twee portemonnees met inhoud, zoals pasjes en een rijbewijs, zijn gestolen. Ook werd een gsm gestolen. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 79-jarige inwoner van Drachten.

Hurdegaryp: inbraak woning
Tussen vrijdagmiddag en avond werd ingebroken in een woning aan de Reidlanswei. Men kwam binnen door aan de achterkant van de woning een raam te forceren. Gestolen werd een Friese, eiken klok, circa anderhalve meter hoog en met een waarde van enkele duizenden euros. Aangifte is gedaan door een 47-jarige inwoner van Hurdegaryp.

Leeuwarden: vrouw beroofd
Zaterdag om 10.00 uur stond een 65-jarige inwoonster van Goutum te pinnen bij een automaat op het Zaailand. Nadat zij het pasje uit de automaat had gehaald, werd het geld voor haar neus uit de gleuf weggenomen. De vrouw werd weggeduwd en de verdachte ging er op een fiets vandoor. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Joure: inbraak
Tussen vrijdag 18.00 uur en zaterdag 08.00 uur werden drie zitmaaiers en zes duwmaaiers gestolen bij een bedrijf aan de Fabrykswei. Men kwam binnen door een gat te maken in het hekwerk op de erfscheiding. Via dit gat konden de maaiers naar een voertuig worden overgebracht. Aangifte is gedaan door een 30-jarige inwoner van Bolsward.