DE VLINDERSTICHTING

Gouden vlinder voor Klaas Kaag uit Den Helder

De Gouden Vlinder is een onderscheiding die door De Vlinderstichting jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de vlinders. Klaas Kaag is zo iemand. Hij is een enorm gedreven persoon die aan alle criteria voor een Gouden Vlinder ruimschoots voldoet. Hij ontving op 13 maart 2004 deze onderscheiding tijdens de Landelijke Dag van De Vlinderstichting.

DAADWERKELIJKE BIJDRAGE GELEVERD WORDEN AAN DE BESCHERMING VAN

VLINDERS
Klaas is werkelijk de luis in de pels van de gemeente Den Helder bij het 'vlindervriendelijke' beheer dat hier al een jaar of tien wordt uitgevoerd. Hij zit ze letterlijk achter de vodden om de afspraken over het beheer goed na te komen. Hij is ook mede-organisator van de tellingen die op al die locaties met vlindervriendelijke beheer worden uitgevoerd. Deze routes, gelopen door vrijwilligers, vallen binnen het Landelijk Meetnet en geven concrete cijfers over de vlinderstand op die plaatsen.
Hij is de 'ontdekker' en volger van de kommavlinder in de Grafelijkheidsduinen. Deze bedreigde Rode-Lijstsoort wordt door hem ook zo goed mogelijk gevolgd. Door goed in de gaten te houden hoe het met de soort gaat kan ook tijdig aan de bel getrokken worden als er problemen voor de soort ontstaan en als er mogelijkheden zijn om de soort door gerichte beheermaatregelen te steunen. Niet alleen bij zijn woonplaats is hij betrokken bij het volgen van Rode-Lijstsoorten, ook in het PWN-terrein, meer dan 50 kilometer zuidelijker komt hij in de zomer regelmatig om de stand van de bruine eikenpage in de gaten te houden.
Niet alleen de Rode-Lijstsoorten interesseren hem, maar ook de argusvlinder in het poldergebied en de uitbreiding van oranjetipje en landkaartje hebben zijn volle aandacht.

UITSTRALING
Binnen de KNNV is Klaas een bekende en actieve figuur en binnen deze organisatie zet hij vlinders nadrukkelijk op de agenda. Allerlei KNNV-afdelingen in Noord Holland zijn aan vlinders gaan doen dankzij zijn enthousiasme, zachte tot steviger aandrang en vooral ook zijn actieve steun.
Naast deze eigen parochie is hij ook regelmatig bezig om de vlinders bij anderen bekend te maken door tentoonstellingen, artikelen en andere vormen van publiciteit. Ook op markten is Klaas te vinden om op die manier een heel ander publiek te bereiken en te vertellen over vlinders.

CONTINUITEIT
Klaas was een van de allereerste die een monitoringroute ging lopen. Al in 1990 telde hij in het Middenduin in Zuid-Kennemerland. Het overdragen van zijn route daar en zijn verdere begeleiding is het startschot geweest voor de oprichting van de Vlinderwerkgroep Zuid-Kennemerland, een van de grootste vlinderwerkgroepen in Nederland.
Vanaf die tijd is hij continu actief geweest. Ieder jaar had hij weer nieuwe ideeën en andere projecten, maar de continuïteit was ook gewaarborgd. Als Klaas zich ermee bemoeide dan kwam het wel van de grond. Hij heeft een groot en goed netwerk in Noord-Holland en weet daar al jarenlang uitstekend gebruik van te maken. Klaas is een wetenschapper en hij is dus kritisch. Als iets wordt onderzocht dan moeten er ook toetsbare resultaten uitkomen. Er moet niet zomaar in het wilde weg gekeken worden, maar er moet een plan achter zitten. Ook de resultaten moeten niet klakkeloos worden aanvaard, maar die moeten ook kritisch worden beoordeeld. Dat geldt voor gegevens van anderen, maar zeker ook voor die van hemzelf.

ONVERMOEIBAAR EN GEDREVEN!
Actiever uitdragen dan Klaas doet is bijna niet mogelijk. Op markten, via lezingen, door stukjes in kranten en in het Noord-Hollandse natuurtijdschrift Duin en Dijk vraagt hij keer op keer aandacht voor vlinders en de eisen die ze stellen aan hun leefomgeving. Klaas reist de hele provincie door om anderen te stimuleren om met vlinders aan de slag te gaan. Zo is hij al actief geweest in Petten, Schagen en Hoorn en heeft hij gezorgd dat men daar echt bezig is gegaan met vlinders. Dit voorjaar geeft hij weer vlindercursussen in Wieringerwerf om ook daar de mensen aan de vlinders te krijgen.

Op de Noord-Hollandse natuurdag, die eind februari werd gehouden heeft hij, door zijn wervende verhaal meer dan veertig mensen bereid gevonden mee te werken aan de vlinderatlas van Noord-Holland, een van zijn nieuwe uitdagingen. Dit initiatief verdient alle steun en het is dan ook met veel genoegen dat de commissie de Gouden Vlinder van 2004 heeft toegekend aan Klaas Kaag.

-------------------------------