Ingezonden persbericht


HOMOVLAG VAN 100 m2 OPGEHANGEN IN AMSTERDAMSE BINNENSTAD

Protest op gevelsteiger tegen dubbele moraal reclamebeleid binnenstad

Amsterdam, zaterdag 13 maart 2004 - Activisten onder de naam De Rainbow Warriors hebben in de Amsterdamse binnenstad een regenboogvlag van honderd vierkante meter over een zogenaamde steigerdoek-reclame gehangen. De actie is een protest tegen het herziene gevelreclame beleid in de binnenstad. Onder de reuzenvlag hangt een spandoek met de tekst "Commercie boven expressie ?! Hoezo liberaal Amsterdam ?!"

Met het herziene reclamebeleid van de binnenstad is de regenboogvlag, symbool van de beweging van homo's, lesbiennes, bi's en multi/transgenders, in Amsterdam tot 'ongewenste commerciele uiting' verklaard. Tegelijkertijd ontsieren steeds meer steigerreclames van gigantische afmetingen de Amsterdamse binnenstad.

De kleurrijke homovlag op de gevel van o.a. boekwinkels, cafés, restaurants, sauna's en kapperszaken wordt door de deelraad gezien als een reclame-uiting die het zicht op de schoonheid van de stad belemmert. Eerder werd een uitzondering bedongen voor vlaggen met zogeheten 'emancipatoire doeleinden', zoals de homovlag. Deze uitzondering is nu van tafel. Ten onrechte, vinden de actievoerders. "De vlag verbieden is een aanval op de vrijheid van meningsuiting", aldus een actievoerder.

"Wij vinden het beleid van de wethouder van openbare ruimte, Els Iping, Hypocriet", aldus woordvoerster Jackie Carver van de actiegroep. "Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor de steigerdoeken-reclame omdat deze 'tijdelijk' is. Hieraan verdient het stadsdeel goed. Deze uitwassen van reclame zien wij als stadsvervuiling, en niet de regenboogvlaggen die internationaal een teken zijn van trots! De strijd voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes, bi's en de trans/multigendered is nog lang niet gestreden, zo blijkt maar weer. Wij stellen expressie boven commercie en vragen ons af hoe 'liberaal' Amsterdam nog is."

Deze maatregel staat niet op zichzelf. De publieke ruimte van Amsterdam ligt reeds langer in de uitverkoop. Met deze actie willen de Rainbow Warriors daartegen protesteren. Laat de publieke ruimte van ons allemaal zijn, laten wij haar terugnemen en niet overlaten aan de adverteerder die toevallig het meeste geld biedt!

De actievoerders lieten hun protestdoek enkele uren hangen en klommen daarna weer naar beneden. Zij hebben hun vlag en spandoek meegenomen voor toekomstig gebruik.

------------------------------------------------


Ingezonden persbericht