Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave zaterdag 13 maart 2004

* DRIEHONDERVEERTIG KILO COCAINE IN BESLAG GENOMEN

ROTTERDAM - Deze week stelde het HARCteam (Zeehavenpolitie, FIOD en Douane) een onderzoek in aan boord van het zeeschip 'EWL Central America', liggende in de Waalhaven en varende onder de vlag van Antigua. Het schip had als laatste haven Curacao aangedaan. In een container aan boord van het schip vonden rechercheurs 340 kilo cocaïne De verdovende middelen werden in beslag genomen. Er werden geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek wordt voortgezet.


* ACTIES PREVENTIEF FOUILLEREN BLOEMHOF NOORD EN OUDE NOORDEN

ROTTERDAM - Vrijdagmiddag werd voor de tweede keer een preventief fouilleeractie gehouden in het aangewezen veiligheidsrisicogebied Bloemhof Noord. Op straat werden 363 personen gefouilleerd. Er werden 58 auto's en 11 scooters gecontroleerd. In totaal werden tien personen aangehouden, waarvan zes personen op grond van de Wet Wapens en Munitie. In beslag genomen werden drie steekwapens, een busje traangas, een nepvuurwapen, een hagelpatroon en gebruikershoeveelheden cocaïne. Vrijdagavond vond ook in het veiligheidsrisicogebied Oude Noorden (Witte Zwaanhof, Noordsingel,
1e Pijnackerstraat, Noordplein, Hoeksestraat en Zwart Jansstraat) een preventief fouilleeractie plaats. Op straat werden 118 personen gefouilleerd en in horecabedrijven 57. Er werden 70 auto's gecontroleerd. In totaal werden 11 personen aangehouden en werden een busje traangas, twee steekwapens, een nepvuurwapen en een knuppel in beslag genomen. Ook werd een kleine hoeveelheid verdovende middelen in beslag


* ACTIE TEGEN DRUGSOVERLAST
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het wijkteam Maashaven (district Feijenoord-Ridderster) hield vrijdagmiddag en -avond, tussen half drie en tien uur, in de Afrikaanderwijk een actie tegen drugsoverlast. Tijdens de actie werd door politiemensen gezien dat een 23-jarige man uit Rotterdam een gebruikerspand in de Jacominastraat verliet. Op grond van de Opiumwet werd een onderzoek ingesteld en bleek de man in het bezit te zijn van zo'n zeven gram heroïne en cocaïne. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tevens werd een 32-jarige man uit Rotterdam gecontroleerd. Hij werd verdacht van het kopen van drugs, maar uit nader onderzoek kon niets tegen hem blijken. Wel bleek de man gesignaleerd te staan voor 15 dagen gevangenisstraf. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.


* RESULTATEN 'BLAUWE VERRASSING'
HOEK VAN HOLLAND/MAASSLUIS/VLAARDINGEN/SCHIEDAM - De door de politiedistricten Waterweg en Schiedam georganiseerde actie 'Blauwe Verrassing', waarbij vanaf vrijdagmorgen zeven uur tot zaterdagmorgen drie uur zo'n 300 politiefunctionarissen op verschillende locaties in Hoek van Holland, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam diverse controles uitvoerden en bijzondere acties hielden, leverden 350 processen-verbaal op. Tevens werden ruim 500 preventiegesprekken gevoerd en werden 39 personen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.
Verder werd er extra gelet op het voorkomen van auto-, woninginbraak en zakkenrollen. Een grote hoeveelheid preventiemateriaal werd daarbij uitgedeeld met preventie-adviezen en uitleg over de actie.
Bij kluisjescontroles op scholen aan de Van de Leeuwlaan, Monseigneur Nolenslaan en Van de Brugghenlaan werden in totaal 1850 kluisjes gecontroleerd, waarbij een mes, een tiental lege hulzen en vuurwerk in beslag werden genomen. Behoorlijk veel mis was er bij horecacontroles. In Vlaardingen werden in totaal 44 horecagelegenheden gecontroleerd. Er werden 15 bekeuringen uitgeschreven op grond van de Drank- en Horecawet. In Maassluis werd bij een horecagelegenheid ruim 1200 blikjes bier in beslag genomen, omdat de eigenaar geen drankvergunning had. Van de negen gecontroleerde horecagelegenheden in Schiedam, bleken er zeven niet over de juiste vergunningen te beschikken. In een horecagelegenheid in de Rechtestraat werd een 56-jarige man uit Hoek van Holland aangehouden, nadat in het pand twee vuurwapens en een hoeveelheid verdovende middelen werden aangetroffen.
Tijdens diverse alcoholcontroles moesten 1061 automobilisten een blaastest afleggen, waarvan 14 automobilisten met een slok teveel op achter het stuur zaten.
Politiemensen stelden, op grond van de Opiumwet, onderzoeken in woningen in de Speenkruidstraat, Heenvlietsestraat en Hoogstraat in. In de woningen werden hennepkwekerijen aangetroffen. Ruim 900 hennepplanten, alsmede de voor de groei benodigde apparatuur werden in beslag genomen en later vernietigd.


* OVERVAL OP BEDRIJF
ROTTERDAM - Vrijdagmiddag werd een bedrijf in de Marconistraat overvallen. Rond vijf uur kwamen drie gewapende mannen het pand binnen. Onder bedreiging van vuurwapens werd een 55-jarig personeelslid gesommeerd geld af te geven. Hierbij werd het slachtoffer met een vuurwapen op zijn hoofd geslagen. Met een onbekend geldbedrag renden de overvallers vervolgens het pand uit en vluchtten in onbekende richting. De recherche van het district Rotterdam-West stelt een onderzoek in.


* AANRIJDING MET LETSEL
ROTTERDAM - Vrijdagavond omstreeks tien uur vond op de Groene Kruisweg een aanrijding tussen twee personenauto's plaats. Hierbij raakten een 28-jarige man uit Rotterdam en drie vrouwen eveneens uit Rotterdam (54, 30 en 29 jaar) gewond. Een 29-jarige automobiliste wilde voor een verkeerslicht dat oranje uitstraalde stoppen. Een 35-jarige automobilist uit Schiedam bemerkte dit te laat op en reed vervolgens tegen de auto van de Rotterdamse, waarin ook de 28-jarige man en de 54- en 30-jarige vrouwen zaten. De slachtoffers, die bekneld waren geraakt, werden door brandweerpersoneel uit hun benarde situatie gehaald. Zij werden door personeel van de Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond respectievelijk vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum en het MCRZ. De 35-jarige Schiedammer, die onder invloed was van alcoholhoudende drank, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.


* VIERJARIG JONGENTJE AANGEREDEN
ROTTERDAM - Vrijdagmiddag omstreeks twee uur raakte in de Slaghekstraat een vierjarig jongentje uit Rotterdam gewond, nadat hij werd aangereden door een auto bestuurd door een 36-jarige man uit Rotterdam. Het slachtoffertje, dat op een step was, stak plotseling de weg over. De 36-jarige automobilist probeerde het jongentje nog te ontwijken, maar kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het slachtoffertje werd door personeel van de Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZR-R) vervoerd naar Zuiderziekenhuis. De 36-jarige man werd aangehouden en voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau.


* FIETSSTER ZWAARGEWOND NA AANRIJDING
ROTTERDAM - Vrijdagmiddag rond half zes raakte op de Lange Hilleweg een 68-jarige vrouw uit Rotterdam zwaargewond, nadat ze met haar fiets tegen een aanhangwagen aanreed. Het slachtoffer werd door een auto met aanhangwagen, bestuurd door een 35-jarige man uit Rotterdam, ingehaald. Toen de vrouw linksaf de Meerkrapstraat wilde inrijden, zag ze hierbij de aanhangwagen, waarop ladders bevestigd, over het hoofd. Als gevolg van de aanrijding, sloeg de fiets over de kop en kwam de vrouw met haar hoofd op het wegdek terecht.
Zij werd, met een ernstige bloeding in het hoofd, door personeel van de Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZR-R) naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd.


* STEEKPARTIJ
ROTTERDAM - Zaterdagmorgen omstreeks kwart voor twee raakte tijdens een steekpartij op de Prinsenlaan een 21-jarige man uit Capelle aan den IJssel gewond. Het slachtoffer had onenigheid gekregen met twee mannen. Tijdens de woordenwisseling werd de man in zijn buik gestoken. Hij werd door personeel van de Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZR-R) vervoerd naar het Sint Franciscus Gasthuis. De recherche van het district Oost stelt een nader onderzoek in.


* MAN BEROOFD
ROTTERDAM - Vrijdagavond werd omstreeks tien uur op de Vrijheidsdans een 18-jarige man uit Capelle aan den IJssel beroofd van zijn mobiele telefoon. Het slachtoffer werd door drie jongens benaderd. Onder bedreiging van een knuppel en een mes, welke op zijn keel werd gezet, werd de man gesommeerd zijn mobiele telefoon af te geven. Met de buit, namen de berovers vervolgens ijlings de benen in onbekende richting.


* AANRIJDING MET LETSEL
ROTTERDAM - Vrijdagavond raakte op de Rusthoflaan een 13-jarige jongen uit Rotterdam gewond, nadat hij werd aangereden door een auto bestuurd door een 29-jarige man uit Rotterdam. Het slachtoffer, dat op een fiets en op de stoep reed, stak tussen geparkeerd staande auto's de weg over, maar zag hierbij de auto van de Rotterdammer over het hoofd. De jongen werd, onder meer met een zware hersenschudding en diverse kneuzingen, door personeel van de Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZR-R) vervoerd naar het Sofia-kinderziekenhuis. De Technische Ongevallen Dienst stelt een nader onderzoek in.


* BROMFIETSCONTROLE
KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Politiepersoneel van het district Oost hield tussen vrijdagmiddag vijf uur en zaterdagmorgen twee uur op de Albert Schweitzerlaan een bromfietscontrole. In totaal werden 18 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer onjuiste uitlaat, te veel vermogen, onverzekerd rijden en het niet dragen van de helm.


* VERKEERSCONTROLE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Zuid hield tussen vrijdagmiddag drie uur en vrijdagavond kwart over acht een verkeerscontrole aan de Waalhaven OZ. In totaal werden 75 automobilisten gecontroleerd. Er werden 17 processen-verbaal opgemaakt voor het overschrijden van de maximum snelheid, het niet dragen van de autogordel, rijden zonder rijbewijs, onjuiste verlichting en onder invloed van alcolhoudende drank zijn tijdens het rijden.