Time : 11:58:53 AM
Date : Saturday, March 13, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Aanpak in Charleroi werpt vruchten af

De cijfers, zoals gisteren bekendgemaakt door de burgemeester van Charleroi, zijn een bewijs dat de doorgedreven aanpak van de veiligheidsproblematiek in Charleroi zijn vruchten afwerpt. Dit werd mogelijk dankzij een volgehouden inspanning van zowel het lokale als het federale niveau.

Dat is het besluit van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael uit het feit dat tijdens het voorbije heel wat misdaadcijfers in Charleroi zijn gedaald.

Nadat werd vastgesteld dat Charleroi de laatste jaren werd overspoeld door zware en georganiseerde misdaadfenomenen, besliste de federale overheid reeds in maart 2002 Charleroi extra federale steun toe te kennen.

Deze steun werd bestendigd naar aanleiding van een bezoek aan Charleroi op 20 oktober 2003 van de premier, minister van Binnenlandse Zaken P. DEWAEL en de minister van Justitie L. ONKELINX.

Heel concreet bestaat deze steun onder andere uit de permanente terbeschikkingstelling van 8 federale agenten en een quasi- vrijstelling van Charleroi van steunverlening aan andere zones (HYCAP). Ook werden de personeelskaders in de gerechtelijke politiediensten (GDA) opgevuld.

Deze bijkomende inspanningen kaderen binnen de prioriteiten inzake misdaadbestrijding, die door de Regering werden bepaald en in het Nationaal veiligheidsplan werden uitgewerkt: de strijd tegen de geweldscriminaliteit en tegen de georganiseerde diefstallen (woninginbraken e.d.), gepleegd door rondtrekkende dadergroepen.

De resultaten, die in Charleroi op dit vlak werden geboekt, hebben een weerslag op het ganse land. Tevens zijn deze cijfers het beste bewijs dat het dankzij de politiehervorming wel degelijk de goede kant opgaat met de werking van de geïntegreerde politiediensten in dit land. Aldus minister Patrick Dewael.

Perscontact : Laurent Panneels 0475/43.91.41