GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 13 maart 2004 21:05

GroenLinks blijft fel tegen boren in de Waddenzee

(13 maart 2004)

De Waddenzee is het grootste natuurgebied van Nederland. Daar moeten we heel zuinig op zijn Boren is te riskant. Economische voordelen wegen nooit op tegen het risico op beschadiging van deze onbetaalbare natuur.

Het is nooit zeker geworden dat boren in de Waddenzee kan plaatsvinden zonder schade voor natuur en milieu. Daarom heeft Paars 2 eind jaren negentig - met steun van D66 en CDA - besloten af te zien van boren in de Waddenzee.

De commissie Meijer komt na een nieuwe weging van bestaand materiaal tot de conclusie dat gasboren niet zo schadelijk is als altijd wordt beweerd. Daarom zou ze in een nog vertrouwelijk rapport adviseren om boren in de Waddenzee toe te staan. GroenLinks zijn geen nieuwe wetenschappelijke studies bekend die aantonen dat boren géén schade aanricht. Het 'voorzorgbeginsel' moet gehanteerd blijven worden om dit prachtige natuurgebied te beschermen. In de Waddenzee mogen alleen economische activiteiten plaatsvinden als absoluut zeker is dat ze geen schade aan natuur en milieu toebrengen.We hebben al zo weinig natuur in Nederland. De laatste stukjes natuur zijn onbetaalbaar. Die moeten we zeer goed beschermen en liever uitbreiden dan aantasten.

GroenLinks is het wel met de commissie eens als deze zou adviseren een einde te maken aan de mechanische kokkelvisserij. Dat richt veel schade aan. Daarnaast pleit Groenlinks voor meer investeringen in de natuur van de Waddenzee.

D66 leverde vandaag een opmerkelijke bijdrage aan het debat over de Waddenzee. D66-leider Dittrich noemde een moratorium op boren in de Waddenzee 'niet goed' en zegt verder: 'We slepen ons van moratorium naar moratorium en de Waddenzee is daar de dupe van.' GroenLinks vindt dit de wereld op z'n kop. Hoe kan de Waddenzee er de dupe van zijn als er níet wordt geboord? D66 wil zich ideologisch kennelijk nog meer een onderdeel maken van deze conservatieve coalitie. Ik roep D66 op trouw te blijven aan haar jarenlange verzet tegen gasboringen.

Wijnand Duyvendak